Hollande gratulerar — Cameron oroad

Den brittiske premiärministern David Cameron varnar för att osäkerheten kommer att öka i Europa efter söndagens skrällseger för det grekiska vänsterpartiet Syriza.

"Det grekiska valet kommer att öka den ekonomiska osäkerheten i Europa. Därför måste Storbritannien hålla sig till sin plan för att leverera trygghet på hemmaplan", löd Camerons kommentar enligt hans officiella Twitterkonto.

Frankrikes president, vänstermannen François Hollande, var däremot snabb att gratulera Alexis Tsipras och hans Syriza till segern. I ett uttalande från presidentens kansli uttrycker Hollande sin önskan att få utveckla samarbetet mellan de båda länderna i syfte att "främja tillväxt och stabilitet för eurozonen i en progressiv, ansvarsfull och solidarisk anda — som utgör kärnpunkten i de europeiska värderingar som vi delar".

Från svensk sida säger finansminister Magdalena Andersson (S) att hon gläds mer åt att extremhögerpartiet Gyllene gryning inte gick så mycket framåt än åt Syrizas framgångar, när hon kommenterar valet i SVT:s Agenda. Hur reaktionerna blir hos euroländerna om Grekland vill omförhandla lånen återstår att se, enligt henne.

-- Det inte är uppenbart att det är en enkel lösning för de andra euroländerna om grekerna inte skulle vara med i euron längre. Euroländerna har ju lånat ut i euro och om grekerna inte är med i euron kommer det vara svårt för dem att eventuellt betala tillbaka, säger hon i Agenda.

TT