Brev till regeringen om apatiska barnen

Regeringskansliet har den senaste tiden fått ta emot ett stort antal brev från svenskar som har synpunkter på hur asylansökningar som rör apatiska barn behandlas. De flesta brevskrivarna kräver att de apatiska barnen ska få stanna.

– Jag skrev till dem eftersom jag tycker det är väldigt viktigt att det beslutet som togs nu att regeringen ska fatta ett nytt praxisbeslut om barn som är så sjuka är enormt viktigt, men det räcker inte. Det behövs en helhetslösning på det problemet som har uppstått i dag på grund av regeringens politik, säger Jenny Lind, en av dem som skrivit till regeringen.

Ekot har läst de runt 30 brev som kommit in till regeringskansliet den senaste veckan och som handlar om apatiska barn.

Brevskrivare känner sympati
De allra flesta brevskrivarna skriver att de känner stor sympati med barnen och vill att de ska få stanna i Sverige. Flera brev riktar sig direkt till migrationsminister Barbro Holmberg.

I några e-postmeddelanden står bland annat: ”Svik inte de apatiska barnen som migrationsminister måste du ta ditt ansvar och agera. Allvaret i barnens situation går inte att ta miste på. Vart tog medmänskligheten i svensk flyktingpolitik vägen?”

En annan formulerar sig: ”Låt de apatiska barnen stanna! Det har vi råd med!”

Förlorat förtroendet
Vissa skriver att de förlorat förtroendet för socialdemokratin efter att partiet inte ville ge allmän amnesti för alla apatiska barn.

Andra kommer med uppmuntrande ord och vill att migrationsminister Barbro Holmberg ska stå på sig: ”Hur säkra kan vi vara på att det inte är fejkade problem” och en skriver: ”Det här med apatiska barn är med all sannolikhet en bluff”.

Sedan slutet av mars har över 200 brev som rör apatiska barn kommit in till regeringskansliet.

Räknar inte med svar
Jenny Lind är aktiv i kampanjen Flyktingamnesti 2005 som kräver att alla asylsökande och gömda flyktingar i Sverige ska få uppehållstillstånd.

Hon skickade ett epostmeddelande till regeringskansliet i lördags om de apatiska barnen, men hon räknar inte med att få något svar.

– Jag skulle bli ytterst, ytterst förvånad om jag får någon respons alls. Jag har skrivit ett ganska stort antal brev till Barbro Holmberg och jag har inte fått ett enda svar, säger Jenny Lind.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se