Många kommer inte kunna deklarera i tid

Telia Sonera har inte klarat anstormningen av alla som vill deklarera via internet, datasystemet har blivit överbelastat. Det betyder att många inte kommer att kunna lämna sin deklaration i tid före måndag midnatt.

– Det är ju väldigt synd att det sker just nu eftersom det är de sista dagarna innan deklarationen ska in, säger Kaj Kojer som är förvaltningsansvarig vid Skatteverket.

Datorerna klarar inte trycket
Orsaken till de tekniska problemen, som började redan före helgen, är framför allt att Telia Soneras datorer inte är ordentligt dimensionerade.

Trycket har visat sig vara stort från alla de som vill ladda ner sina e-legitimationer från internet för att sen kunna deklarera och få en eventuell skatteåterbäring redan före midsommar.

E-legitimation som kan ses som en id-handling för extra säkerhet på internet och som är unik för var och en som använder den

– Just nu är det så att när fler än hundra personer samtidigt försöker ta ut sin e-legitimation så krånglar det. Kapaciteten är ungefär 5 000 utgivningar i timmen, säger Anders Bruse, produktansvarig för Telia Sonera Sverige.

Är inte det väldigt lite?

– Nja om man jämför med efterfrågan förra året så är det snarare väldigt mycket. Men man kan säga att vi kraftigt har missbedömt intresset för den här tjänsten, säger han.

Förra året deklarerade 124 000 svenskar med hjälp av e-legitimation. Fram till fyratiden på måndagseftermiddagen var motsvarande siffra 383 000, en kraftig ökning.

Kommer gå att e-deklarera på tisdagen också
Vid fyratiden på måndagen hade sammanlagt 2,1 miljoner deklarationer godkänts via sms, vanlig telefon och internet med hjälp av deklarationsblanketternas förtryckta säkerhetskoder.

Problemen för Telias kunder gör att Kaj Kojer säger att det också är möjligt för dem som inte lyckas få sin e-legitimation via Telia Sonera på måndagskvällen att deklarera med hjälp av e-legitimationen på tisdagen också.

– I praktiken betyder det att man får göra ett antal försök under måndagskvällen. Om det inte skulle fungera så får man gå på tisdagen och då kommer belastningen att vara betydligt mindre, säger Kaj Kojer på Skatteverket.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se