Kristna kvarter i Jerusalem blir judiska

Grekisk-ortodoxa kyrkan i Israel avskedade på torsdagen patriarken i Jerusalem. Patriark Irineos anklagas för att ha hyrt ut kyrkans mark i gamla Jerusalem till judiska bosättargrupper i ett försök att mota bort palestinier från den mark som de i framtiden vill ha som sin huvudstad.

Enligt många palestinier är skadan redan skedd. Hyreskontrakten är redan tecknade och många gäller för 99 år framåt.

– Det här är en allvarlig sak, vi har någon slags grekisk ockupation i det här landet, säger Ahmed som har en butik i de kristna kvarten i Jerusalems gamla stad fastän han själv är muslim.

Gamla stan är sedan gammalt indelad i ett muslimskt, ett kristet, ett armeniskt och ett judiskt kvarter.

Vill få fotfäste i icke-judiska kvarter
Men efter sexdagarskriget 1967 då gamla Stan och hela det arabiska östra Jerusalem införlivades med staten Israel har många judar försökt få fotfäste i de icke-judiska kvarteren, en parallell till bosättarpolitiken i de ockuperade områdena.

Nu har den grekisk-ortodoxa kyrkan, som är Israels nästa största markägare, överlåtit stora områden i gamla stans kristna kvarter till judiska köpare.

-Vi är chockade över att den grekisk ortodoxa kyrkan kan göra så här, de är mer affärsmän än religiösa människor och patriarken har försatt sig i en omöjlig situation, säger Ahmed.

Patriarken Irineos anklagas för undfallenhet mot israeliska krafter som gärna ser att judar flyttar in i Gamla stan och hela östra Jerusalem och tränger undan den arabiska befolkningen.

Har krävt en förklaring
Jordaniens kung Abdullah, som ser sig som beskyddare av alla kristna i regionen, har kallat till sig patriarken och krävt en förklaring.

Enligt honom överlät kyrkan fastighetsaffärerna på en man som på egen hand har sålt, eller arrenderat ut marken och fastigheterna på 99 år, till än så länge okända judiska intressenter och sedan flydde landet.

Ahmed som har sin butik i en av de aktuella fastigheterna tänker dock inte flytta när de nya ägarna dyker upp även om det innebär att han hamnar i fängelse.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se