Tisdag 3 maj

med Lasse Johansson

Svår fråga för (s)

Idag startar som förväntat Socialdemokratiska EU-kritikers namninsamling bland partimedlemmar, för att få till stånd en folkomröstning om EU:s nya grundlag. 6 817 namnunderskrifter behövs för att partiet ska kunna arrangera en intern medlemsomröstning. Debatt mellan metallordföranden Göran Johnsson och EU-kritiska kommunalpolitikern Eva Britt Dahlström, om frågan som splittrar socialdemokratin, kl 07.21.


Manifestation mot tystad reporter

3 maj är Internationella pressfrihetens dag och bland annat kommer organisationen Reportrar utan gränser att peka ut de länder i världen som kränker yttrandefriheten mest. Eritre tillhör de allra värsta kränkarna, och där har den svenske medborgaren och journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i 1 317 dagar. hans fall har fortfarande inte prövat rättsligt och den svenska regeringen har inte varit framgångsrik i sina försök att få honom fri. Idag på pressfrihetens dag uppmärksammas hans öde på flera håll. P1 Morgon sänder direkt från en manifestation på Sergels Torg i Stockholm kl 06.15.
08.15 medverkar Sveriges nya Eritreaambassadör Bengt Sparre.


Vem begriper bonusavtalen?

Orimliga miljonbonusar till chefer i näringslivet är ett hett ämne i samhällsdebatten. Numera finns ett reglemente för hur bolagen ska styras - populärt kallad ”uppförandekoden ”. I den ingår bla att ekonomiska ersättningar till chefer i svenska börsbolag ska redovisas öppet så att aktieägarna på bolagsstämman ska rösta om saken.
Frågan är om det går - finns det någon som förstår alla krångliga regler? Retorikprofessorn Göran Hägg tror att de flesta har problem med att läsa vad det står i årsredovisningarna. Hör honom och näringslivets Hans Dahlborg i Brita-Lena Ekströms reportage kl 06.15.


Teknologi, talang, tolerans - vad driver ekonomin?

Det är nördar, bögar och konstnärer som får jorden att snurra. Ungefär så kan man sammanfatta teorin om den kreativa klassen; en teori som formulerats av den amerikansk professorn Richard Florida vid George MAson universitetet i USA. Han hävdar att ekonomisk tillväxt föds där toleransen är som störst - i samhällen som välkomnar homosexuella och invandrare, och som jämställer män och kvinnor. Det är i sådana samhällena som ekonomin kan blomstra. Och enligt Richard Florida är förutsättningarna för Sverige mycket goda. Rolf Wolf, rektor vid Handelshögskolan, Göteborgs Universitet, kommenterar teorierna kl 06.38.

Systematiskt arbete för att anonyma offer ska få en identitet

Drygt 400 svenskar har identifierats efter flodvågskatastrofen i Thailand. I Phuket fortsätter det mödosamma identifieringsarbetet där kropparna undersöks systematiskt. Tidigast i juni räknar de svenska kriminaltekniker som finns på plats att vara klara med sitt arbete. Bengt Åke Eriksson, kriminaltekniker vid polisen i Örebro, kom nyligen hem från Phuket. Han berättar om det handfasta arbetet kl 07.39.

producent Estrid Bengtsdotter