Närkontakt med asteroid ikväll

5:24 min

Ikväll passerar asteroiden 2004 BL86 jorden på tre månavstånd. Det kanske låter långt bort, men nästa liknande passage som är så nära inträffar först år 2027. Och hotet från asteroider är större än många tror.

– Rent statistiskt sett ramlar det ner mellan en och tre riktigt stora asteroider på jorden på en miljon år, som är uppemot en kilometer i diameter. Och då går det illa. Det är större risk att dö av en asteroid som träffar jorden än i en flygkrasch, säger Claes-Ingvar Lagerkvist, professor i astronomi vid Uppsala universitet.

Vad kan man göra för att minimera riskerna?

– Det är nog inte så mycket att göra. Är den på väg hit är det nog redan för sent. Men om man hittar den långt i förväg kanske man kan skicka ut en sond med en motor för att puffa asteroiden i en annan riktning. Men då bör man upptäcka den åtminstone 20-30 år i förväg.

Asteroiden 2004 BL86 passerar ikväll jorden på drygt tre gånger avståndet mellan jorden och månen. Det är den närmsta passagen av en rymdkropp med den storleken (ca 500 meter i diameter) tills 1999 AN10 fräser förbi oss 2027.

Om man vill se 2004 BL86 ikväll, hur ska man göra?

– Man får söka upp ett ställe med vackert väder först och främst, och man behöver en hyfsad kikare, säger Claes-Ingvar Lagerkvist.

Tova Kurkiala Medbo
tova.kurkiala_medbo@sverigesradio.se