P4 Östergötland

Säpo övervakar terrormisstänkta asylsökande

1:23 min

Asylsökande som haft kopplingar till terrororganisationer och anses som en säkerhetsrisk övervakas av säkerhetspolisen. 

– Vi har ett ansvar att följa upp personen tills utvisningen kan verkställas, säger Fredrik Milder, pressekreterare hos Säkerhetspolisen.

Under 2014 kom drygt 80 000 asylsökande till Sverige. Nästan alla är människor som flytt undan kriget men då och då upptäcker Migrationsverket enstaka personer som kan ha begått grova övergrepp eller varit medlemmar i terrororganisationer.

Förra året hittade Migrationsverket drygt 20 personer som misstänks ha den typen av bakgrund. Enligt lagen har de inte rätt till asyl men eftersom de riskerar att dödas eller torteras i sina hemländer får de inte heller utvisas.

De får därför ett tillfälligt uppehållstillstånd i väntan på att utvisningen ska kunna verkställas. Under tiden håller Säkerhetspolisen ett vakande öga på de här personerna.

– Vi kan ha ett operativt arbete som jag inte vill gå in på, säger Milder.

Dessutom är de här personerna under den lokala polisens uppsikt.

– Det innebär att en person som har ett avvisningsbeslut mot sig och det inte kan verkställas måste rapportera till en polisstation ett antal gånger i veckan för att säkerställa att de inte har flytt eller lämnat orten, säger Fredrik Milder.