Amerikansk soldat erkände övergrepp

Den amerikanska soldaten Lynndie England erkände på måndagen inför en militärdomstol att hon begått övergrepp mot fångar i Irak. Hon sade att det hon gjort var moraliskt fel. Bilden med Lynndie England där hon fotograferades med en naken irakier i koppel i Abu Ghurayb-fängelset utanför Bagdad har blivit en symbol för de amerikanska övergreppen.

Lynndie England erkände, i en uppgörelse med åklagaren, att hon var skyldig i sju av nio åtalspunkter. I teorin kan hon få upp till elva års fängelse, men uppgörelsen väntas medföra ett väsentligt kortare straff.

Åtta till åtalade
Förutom Lynndie England har åtta amerikanska soldater åtalats för den förnedrande behandling de utsatte irakiska fängslade för i Abu Ghurayb-fängelset i slutet av 2003, då soldaternas privata bilder inifrån fängelset började spridas i medier världen över.

Tidigare har sju av dem, Charles Graner, Jeremy Sivits, Ivan Frederick, Megan Ambuhl, Armin Cruz, Roman Krol och Javal Davis fällts och dömts till som mest tio års fängelse.

Sagt att de fick order
De har samtliga försvarat sig med de hade order från säkerhetstjänsten att ”mjuka upp” upp fångarna innan dessa förhördes. Det har också hävdats att övergreppen varit sanktionerade från USA:s högsta militära och politiska ledning, men ingen har ännu fällts eller ens gjort något medgivande.

I förra veckan frikändes fyra höga officerare. En enda, brigadgeneralen Janis Karpinski, har ”bestraffats” i form av förflyttning till annan tjänst.