Cancerfonder köpte tobaksaktier

Uppdaterad 12:00
Cancerfonden och Barncancerfonden har ägt och tjänat pengar på aktier i tobaksindustrier i strid med sina egna regler.

Aktier i tobaksjättar som Swedish Match och Reynolds American har köpts via olika fonder. 

Barncancerfonden beslöt nyligen att sälja innehavet av etiska skäl. Men Barncancerfondens ordförande Eva Gillström säger till tidningen att noggranna överväganden låg bakom investeringen och att den bidragit till Barncancerfondens ekonomi.

Dyrt att avveckla
– Förra året hade vi uppe en diskussion i styrelsen där vi kom fram till att det skulle kosta oss 280 000 kronor i förvaltningsarvode att garantera att de sista promillena av våra aktier är etiska, säger Eva Gillström.

– Med tanke på att hela vår värdepappersförvaltning kostar 800 000 kronor så var det mycket pengar och då tog vi risken att få in en promille av icke-etiska aktier och tjäna 280 000 kronor som går direkt till barncancerforskningen.

Under ett år hade Barncancerfonden medvetet fonder som innehöll Swedish Matchaktier. Men vid ett möte i april tog styrelsen beslut om att sälja de här aktierna av etiska skäl, men det kommer inte betyda några större administrationskostnader säger Eva Gillström.

– Nu håller man på att titta på en möjlighet att få fram var de här aktierna finns till en förvaltningskostnad som är mycket lägre.

Hade man inte kunnat göra det tidigare?

– Nej, förra året sa man att det inte gick.

Cancerfonden hade genom sina fonder aktieinnehav i Reynolds America som bland annat tillverkar cigaretter. Men det var inget medvetet val enligt Ellinor Bollman på Cancerfonden. Hon säger att fonderna inte innehöll tobaksaktier när Cancerfonden investerade i dem och att fondförvaltarna inte har varit tillräckligt observanta och uppmärksammat förändringarna.

– Vi har valt ut tre fondförvaltare och vi har försett dem med en placeringspolicy som är väl förankrad hos dem. Vi kommer att gå igenom och se vad som kan förbättras så att det inte kan hända igen.

Vilka garantier kan du ge era bidragsgivare framöver?

– Det är ett misstag och det kommer inte att hända igen. Jag tycker att man kan vara fullt trygg med det säger Ellinor Bollman.

Även Eva Gillström på Barncancefonden garanterar att deras bidragsgivare framöver ska vara säkra på att pengarna inte investeras i fonder som strider mot policyn.

– Varken i tobak, alkohol, porr eller krigsindustri, säger Eva Gillström.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se