Borg: Grekiska politiska systemet bakom krisen

1:13 min

Sveriges förre finansminister, Anders Borg (M), som numera leder World Economic Forums program om framtidens ekonomi, är pessimistisk om den grekiska ekonomin.

Vad som skulle behövas är en skuldnedskrivning, men utgången i valet försvårar en sådan lösning, anser Borg.

– Man borde ta ner den grekiska statsskulden. Nu försvåras ju möjligheten att göra det, eftersom man hamnar i den här politiska situationen.

Borg säger i Studio Ett i P1 att det blir komplicerat med sådana eftergifter eftersom irländare, letter, portugiser och spanjorer åtagit sig att göra mycket omfattande reformer och mycket omfattande saneringar.

– Det är klart att det är svårt för dem att acceptera då att Grekland skulle få helt andra villkor.

En stark del i Tsipras argumentation är att bankerna slapp ta ansvar för sin vårdslösa kreditgivning, men att folket inte slipper. Hur lyckat var det såhär i efterhand?

– Ur svenskt perspektiv hade det ju varit naturligt att man gick hårdare åt bankerna. Det hade vi naturligtvis gjort i ett sånt läge. Men det är ett beslut som grekiska politiker har fattat.

Anders Borg säger vidare att det grekiska politiska systemet fungerat så illa att det har bäddat för den uppkomna situationen:

– Det grekiska politiska systemet har ju varit präglat av nästan oligarkiska klanstrukturer och så har det varit under lång tid, både med kristdemokratiska partier och socialdemokratiska partier.  Det har fungerat så pass illa att man lagt grunden för den här typen av rätt brutala populistiska reaktioner.