Industrifackets överstyrelse kan säga ja till samgående med Metall

Förra veckan sa Industrifackets förbundsstyrelse nej till det planerade samgåendet med Metall. Men industrifackets överstyrelse, som på tisdagen ska säga sitt, har makten att ändra beslutet och säga ja.

– Jag med flera blev uppriktigt förvånade och väldigt besvikna och arga, säger Anna Udén, styrelseledamot i avdelning 9 och som arbetar på en plastfabrik i Göteborg.

Varför det?

– Jag tror att vi måste göra det här nu. Väntar man fem till tio år hinner det hända mycket organisationerna, både Industrifacket och Metall. Jag tror att man blir tvungen att försämra i verksamheten och så vidare, säger hon.

Dela på kostnaderna
Färre anställda inom industrin och krympande medlemssiffror pressar ekonomin för LO:s industriförbund. Att dela på kostnaderna var kanske det tyngsta argumentet för en sammanslagning.

– Det självklart att det är jättedyrt, det är svårt för oss att träffa medlemmar i den omfattning som vi vill, säger Christer Fors, ordförande för Industrifackets nordligaste avdelning som omfattar 37 procent av Sveriges yta.

– I ett nytt förbund har vi, tillsammans med Metallavdelningarna här uppe i norra Västerbotten, kommit fram till att man skulle kunna dela den här ytan på fyra avdelningar, vilket skulle ge en helt annan närhet till medlemmarna. Det skulle framför allt göra det mycket billigare att besöka medlemmarna, säger han.

Protester mot förbundsstyrelsens nej
Minst hälften av Industrifackets avdelningar har på olika sätt protesterat mot förbundsstyrelsens nej till samgående och de tycker att man borde kunna lösa tvistefrågorna med Metall, bland annat hur medlemsförsäkringarna ska se ut.

Industrifackets förbundsstyrelse hade krismöte på måndagen inför tisdagens möte i den bredare överstyrelsen som har makt att ändra det tidigare beslutet och säga ja till ett samgående med Metall, där man naturligtvis intresserat följer vad som händer inom Industrifacket, men aktar sig noga för att lägga sig i.

– Vi avvaktar Industrifackets demokratiska beslut. Vi får se vad deras förbundsstyrelse och överstyrelse kommer fram till. Vi i Metall har ju tidigare tagit ett beslut att vi tycker det vore bra med ett samgående, säger Anders Ferbe, informationschef på Metall.

Johan Prane
johan.prane@sr.se