Asylsökanden i Boxholm tvingas flytta utan sina tillhörigheter

Asylsökande i västra Östergötland är upprörda över migrationsverkets sätt att behandla dom. I ett brev från verket står det bland annat att familjerna måste snart flytta men de får enbart ta med sig det de själva kan bära med sig på tåg eller buss.

Ahmat Esmat bor med sin fru och tre barn i Ödeshög. Han berättar att barnen är mycket oroliga efter beskedet att de inte får ta med sig mer än vad de själva kan bära.

Barnen frågar vart vi ska och vad händer då med kompisarna? Följer dom också med oss eller inte? Sen säger de några namn som dom vill ska följa med dom när de flyttar. Men Ahmat och hans barn får vara tacksamma om dom ta med sig sina leksaker. Från migrationsverket har dom fått klara besked. Ni får buss eller tåg biljett och det enda dom kan ta med i så fall är ett par väskor. I slutet av april skickade mottagningsenheten i Boxholm brev till asylsökande där de skrev att de kommer att tvingas flytta. Men var och när det fanns det inget besked om. Men det stod klart och tydligt att verket hjälper inte dem med flytten.

När vi kom till Ödeshög så var det bara sängar och köksbord och några stolar som fanns i lägenheten och under de här två åren har vi bit för bit skaffat olika grejer. TV, stereo, soffor, mikrovågsungn, och mycket annat berättar mamman Evin Taha. Och varje gång min man köpt nåt till barnen eller till huset har det blivit fest stämning hemma säger hon.