Lång återhämtning från utbrändhet

Det kan dröja innan SD:s partiledare Jimmie Åkesson kommer tillbaka från sin sjukskrivning. Men det är svårt att i förväg avgöra hur lång tid det tar.

Utmattningssyndrom, som många i vardagligt tal kallar utbrändhet, är en väldigt vid diagnos.

Drabbas man av en lindrig form kan man kanske återvända till sin arbetsplats på deltid redan efter fyra, fem månader. En mer uttalad form av diagnosen kan däremot kräva en lång sjukskrivning, ibland flera år.

– Det är väldigt svårt att från början säga hur lång tid det tar. Ofta förlänger man sjukskrivningen en månad i taget, eller två om det är någon som har mycket symptom, säger Lilian Wiegner, överläkare på Institutet för stressmedicin i Göteborg.

– De allra flesta patienter återgår i sina arbeten, men man börjar successivt. Man är inte sjukskriven ena dagen och jobbar för fullt nästa dag.

De flesta som drabbas av utmattningssyndrom är fruktansvärt trötta och får inte sällan kognitiva svårigheter, som till exempel gör det svårt att läsa eller arbeta vid en dator. De symptomen måste ha gett med sig innan man är i skick för att arbeta.

Offentlig person

Förväntningar från omgivningen på en offentlig person kan dessutom påverka återhämtningen negativt.

– För en person som är massmedial måste det vara jättejobbigt att hela tiden känna press från väljare och människor runtomkring. De här personerna behöver mycket lugn och ro för att komma ner i varv, säger Lilian Wiegner.

– Är det en person som har slagit knut på sig själv, jobbat dygnet runt och haft jättemånga bollar i luften samtidigt - då kan man inte räkna med att komma tillbaka till en sådan situation, för då blir man sjuk igen.