Fredrik Furtenbach: Osäkerhet kring SD-ledare späs på

1:09 min

Sverigedemokraternas partiledare förlänger sin sjukskrivning till den 31 mars. Det beskedet kom tidigare under tisdagförmiddagen. Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach skriver i sin kommentar att detta spär på osäkerheten kring SD-ledaren.

Vad betyder det för Sverigedemokraterna att Jimmie Åkessons sjukskrivning förlängs?

– Osäkerheten kring om Jimmie Åkesson kommer tillbaka alls späs på, inte minst för att Jimmie Åkesson själv inte framträder. Partiet står utan ordinarie partiledare ytterligare en tid under en period då det är turbulent i riksdagen, och där Sverigedemokraterna efter decemberuppgörelsen mellan regeringen och alliansen försöker skapa sig en roll som det enda riktiga oppositionspartiet. Det är också en period där det gnisslat i ledningen och där partiet försöker växa in i en större organisation.

– Partiet har lyckats dominera det politiska nyhetsflödet trots att Jimmie Åkesson varit borta, och stigit ytterligare i opinionen. Men sedan regeringen och alliansen gjort upp för att göra Sverige lättare att regera minoritet ser det ut som att Sverigedemokraternas inflytande pekat för den här mandatperioden. Om inget skakar om den politiska kartan rejält kommer de inte kunna utlösa regeringskris någon mer gång. 

Hur säker kan man vara på att han verkligen kommer 31 mars?

– Det finns inga garantier kring det, även om partiledningen säger att han mår "märkbart bättre".

– Om Jimmie Åkesson verkligen kommer tillbaka då blir det lagom till debatterna kring vårbudgeten, och det är förstås en viktig period i politiken. Han skulle då också kunna delta i partiets traditionella vårtal i slutet av april, partiledardebatten i juni och under Almedalsveckan.

Vad skulle det betyda för partiet om han inte kommer tillbaka alls?

– Då är det ett stort avbräck för Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson har betytt väldigt mycket i Sverigedemokraternas ansträngningar att ge ett mer respektabelt intryck, att uppfattas som ett parti som andra. Han är också en av de partiledare som är viktigast för sitt partis väljare, 38 procent av de som röstade på SD i höstas såg Jimmie Åkesson som mycket viktig för sitt partival, enligt SVT:s vallokals undersökning.

– Det finns en diskussion om att Sverigedemokraterna skulle blivit mer stridslystna med Jimmie Åkesson varit borta. Jag antar att den är förenklad, men partiet har uppenbarligen bytt strategi från en låg profil under den förra mandatperioden till att ta mycket mera konfrontation.