P4 Östergötland granskar

Terroravslöjande upprör riksdagspolitiker

1:52 min

Nu reagerar riksdagsledamoten och folkpartisten Mathias Sundin från Norrköping på P4 Östergötlands rapportering om att personer som misstänks för krigsbrott får tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. 
– Det känns som ett väldigt stort problem, säger han. 

Som vi berättat om under tisdagen kom det förra året ett 20-tal personer till Sverige och sökte asyl. Migrationsverket avslog deras ansökan på grund av att de kan ha en koppling till terrororganisationer. 

Enligt lag har de inte rätt till asyl men eftersom de riskerar att dödas eller torteras i sina hemländer kan Sverige inte utvisa dem och därför får de tillfälligt uppehållstillstånd. Riksdagsledamoten Mathias Sundin anser att det är allvarligt att misstänkta terrorister kan bo och röra sig fritt i Sverige. 

– Man kan tänka sig att en del är hitskickade för att planera terroristceller eller rekrytera folk till att åka till Syrien. Och även om de inte är här av del skälet, kan kan jag tänkta mig att det är lätt hänt att de här används om det planeras svenska terrordåd, säger Mathias Sundin. 

Så fort handläggarna på Migrationsverket fattar misstanke om en asylsökande kan ha samröre med terroristorganisationer eller i de fall där de asylsökande själva berättar om sina kopplingar till terrorgrupper, kontaktar Migrationsverket Säkerhetspolisen för att se om personen kan utgöra ett hot mot rikets säkerhet. 

Förra året beslutade Migrationsverket i drygt 20 fall att undanta personer rätten till asyl. De misstänks för krigsbrott eller brott mot mänskligheten i till exempel Syrien. Dessa personer får direkt ett utvisningsbeslut, men eftersom de riskerar repressalier i sina hemländer får de tillfälligt uppehållstillstånd. Mathias Sundin anser att de borde ställas inför rätta och dömas för de brott de har begått. 

– Om det inte går med nuvarande lagstiftning, så får man titta på om man kan ändra i lagstiftningen så att de här kan bli dömda och sitta i fängelse, och sedan bli utvisade från Sverige.

Nu tänker Mathias Sundin ta upp frågan i riksdagen med migrationsministern Morgan Johansson (S), som också är justitieminister. 

– Jag vill se om det kan finnas en sån lösning, för det känns som en situation som vi inte ska ha kvar.