Gödslande bonde kan ha förstört brunn

En familj i Händene kan sedan två månader tillbaka inte använda sin brunn. Problemen började när en bonde gödslade på marken där brunnen finns. För det fick han betala 5000 kronor, och sedan dess har familjen Håkansson fått hämta varenda vattendroppe på annat håll.

- Det är ju inte så roligt att få gödsel i sitt drickvatten. Det kunde han ju tänkt på när han körde ut det, säger Madeleine Håkansson.  

Det var i början av mars månad som grannbonden till Madeleine och Magnus Håkansson i Händene spred gödsel på åkern där deras vattenbrunn finns. Detta trots att det fortfarande var tjäle i marken.

Samtidigt blev vattnen i brunnen hos familjen Håkansson odrickbart. Madeleine blev sjuk och kräktes i flera dagar, innan dom kopplade problemet till vattnet. En analys visade att det var för mycket bakterier i vattnet.

Det är inte helt säkert att det var gödslingen som förstörde brunnsvattnet, även om mycket pekar på det. Olika försök görs nu för att få ordning på brunnen, och under tiden kan familjen varken dricka, duscha och eller tvätta hemma. Och så har de haft det i två månader:

- Vi lever med dunkar. Vi har 21 dunkar med vatten och det tar ju slut så då får vi åka fem-sex kilometer och fylla på, säger Madeleine Håkansson.