FN-chefen: Kärnvapenhotet större idag

I New York i USA har den stora konferensen om icke-spridningsavtalet om kärnvapen inletts. Men det är ett möte som hålls i motvind. Det finns fler kärnvapenhot i världen idag än för fem år sedan, konstaterade FN-chefen Kofi Annan när han öppnade konferensen på måndagen.

Avtalet skrevs för 35 år sedan och skulle förhindra att fler länder skaffade kärnvapen.

Avtalet urholkas
Men många, inklusive FN-chefen, menar att avtalet håller på att bli urholkat och meningslöst. De länder som redan har kärnvapen har inte börjat avrusta och nya länder hotar att skaffa kärnvapen.

När 188 länderna nu träffas i New York för att gå igenom avtalet står Iran och Nordkorea i fokus. Tysklands utrikesminister Joschka Fischer sa på måndagen att EU kommer att avbryta sina förhandlingar med Iran om Iran återupptar anrikningen av uran, som av EU och USA ses som ett steg mot kärnvapen. Nordkorea säger självt att landet redan har kärnvapen.

USA pådrivande i Iranfrågan
Det är framför allt USA som driver frågan om Iran och Nordkorea. En majoritet av de andra länderna tycker istället att mötet borde fokusera på världens största kärnvapenmakt, nämligen just USA.

Så sent som förra veckan begärde USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld mer pengar av kongressen för att kunna utveckla nya kärnvapen.

Konferensen i New York pågår hela maj. Men redan nu tror få att man verkligen kommer att kunna enas om något som på sikt skulle uppfylla målet för det 35 år gamla avtalet – en värld helt utan kärnvapen.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se