Inga svar om hälsoeffekterna efter PFAS i vattnet

1:32 min

Idag har det hållits ett stort möte om PFAS-ämnen, de högfluorerade giftiga ämnena som bland annat hittats i dricksvattnet i Kallinge.

Det var myndigheter, länsstyrelser, forskare och kommuner som under tisdagen samlades i Stockholm för att prata om ämnena PFAS.

Karin Norström arbetar på IVL Svenska Miljöinstitutet som är en av arrangörerna till mötet.

– Vi vill lyfta det här. Vi behöver en plan för att hantera PFAS framöver. Hur ska vi gå vidare framåt? Hur kunde det här hända och vad ska vi göra för att det inte ska hända igen, undrar hon. 

Finns forskning
Bland annat redovisades ett forskningsprojekt som pågått under fem år där man har tittat närmare på konsekvenserna av PFAS-spridningen.

– Man vet väldigt mycket om halter, spridningen och var det förekommer, men man vet egentligen för lite om hälsoeffekterna, säger Karin Norström. 

Det informerades även mycket om de nya uppdragen som olika myndigheter har fått av regeringen för att försöka att undvika att det som hänt i till exempel Kallinge händer igen. 

Ta hand om de drabbade
Frågan som många Kallingebor undrar över - nämligen hur de som redan är drabbade ska tas om hand framöver var däremot inget som diskuterades på mötet.

– Det är svårt, för det som har hänt har hänt. En hjälp är kanske att det inte ska hända igen fast det hjälper inte de drabbade i dagsläget. Jag förstår att oron är stor och att det blir många dubbla budskap när forskare säger en sak och myndigheter kanske något annat, säger Karin Norström, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.