Värktabletter med paracetamol kan förbjudas i butiker

1:18 min

Sedan värktabletter med paracetamol blev tillåtna att säljas utanför apoteken har antalet förgiftningar ökat med 40 procent, och Läkemedelsverket kan komma att ta bort tabletterna från butiker från den 1 september i år.

Läkemedelsverkets senaste studie bekräftar det man tidigare trott - att förgiftningar av värktabletter med paracetamol som Alvedon och Panodil blivit betydligt vanligare efter att försäljningen släppts utanför apoteken.

Antalet har ökat med 40 procent sedan 2009. Livsmedelsverket menar att det är en justerad siffra som inte kan förklaras på något annat sätt, exempelvis försäljningstrender eller fler självmordsförsök i allmänhet.

– Vid de här självskadehandlingarna - och det är viktigt att påpeka att de just är det - där vet man att just tillgänglighet har betydelse, säger Rolf Gedeborg, läkare och utredare på Läkemedelsverket.

Om förslaget går igenom kommer tabletterna att förbli receptfria, men bara gå att köpa på Apotek. Förslaget är samma som kom i höstas, men tidigare har man utgått från samtal till Giftinformationscentralen. Nu har man 68 tusen blodprov från sjukvården till grund, och även information från Socialstyrelsen.

Det är Läkemedelsverket som bestämmer vilka läkemedel som får säljas utanför apotek och inte. Företagen har fram till 9 februari på sig att svara på förslaget. Om inget nytt kommer fram kommer värktabletter med paracetamol i pillerform att sluta säljas i butiker den 1 september i år.

Däremot kommer man fortfarande kunna köpa preparaten som exempelvis brustablett, eller sönderfallande tabletter för barn.