Sahlin i hård debatt med doktorand om hemvändande IS-krigare

13 min

Debatten mellan Mona Sahlin och doktoranden Devin Rexvid blev stundtals hård när Rexvid anklagade Sahlin för att dalta med mördare och våldtäktsmän. Debatten slutade med högljutt käbbel där Sahlin och Rexvid försökte överrösta varandra.

Regeringens samordnare mot extremism, Mona Sahlin, skulle debattera hur hemvändande IS-krigare ska behandlas med Devin Rexvid, doktorand i socialt arbete vid Umeå universitet. Men diskussionen slog över till ilska när Rexvid anklagade Sahlin för att skydda mördare och våldtäktsmän.

– Det här är militanta islamister som har massakrerat, halshuggit, sålt kvinnor som slavinnor, utfört serievåldtäkter på flickor, massakrerat byar och halshuggit utländska journalister. Det är en flathet som saknar motstycke i svensk historia, säger Devin Rexvid.

Hurdå?

– Att behandla förövarna som offer genom att ge dem jobb, erbjuda dem terapi och psykologhjälp istället för att ställa dem inför rätta så fort de sätter sin fot i Sverige.

Du menar att Mona Sahlin gett exempel på detta?

– Mona Sahlin behöver veta att traumatiserad är den elvaåriga flickan som tog livet av sig till följd av islamisternas serievåldtäkter. Traumatiserad är tonårspojken vars syster våldtogs framför honom innan hon sköts ihjäl. Traumatiserade är de tusentals människor som fördrivits och massakrerats. Det är det som Mona Sahlin behöver veta.

Mona Sahlin, är du flat mot de som stridit för IS?

– Jag vet vad extremism betyder. Jag vet att Sverige behöver bli mycket bättre på att hitta och åtala de som begår folkmord. Men jag vet också att det är lika viktigt i kampen mot terrorismen att jobba förebyggande. Att hitta de grupper där terroristerna kan rekrytera innan radikaliseringen går så långt. Det arbetet är lika modigt och viktigt som det är att åtala och fälla de som begår våldtäkter och mord. Det visar jag ingen flathet mot.

– Men jag har träffat en liten kille som blev sjutton år. Han hade en jättejobbig uppväxt och av olika skäl hittade de här rekryterarna honom och drog med honom till Syrien. Han dog i sin första strid. Hans familj försökte få hjälp att få hem honom.

– Så kom inte och prata med mig om att jag är flat. Jag vet att arbetet mot terror måste vara både hård och repressiv. Men också vara så preventiv att vi hittar riskgrupperna innan rekryterarna till nazister eller hårdhänta nazister.

Ser du något problem med att vissa uppfattar det som att man förminskar det offren varit med om?

– Om man har mage att uttrycka sig som er andra gäst, att jag skulle sitta och försvara mord och våldtäkter… Alla begriper att det förebyggande arbetet är också ett arbete mot terror.

– Här handlar det som svenskar som velat ansluta sig till en av världens mest brutala terrororganisationer. De måste gripas och ställas inför rätta. Sen ska vi diskutera lämplig behandling.

Mer av debatten i Studio Ett