Rekordmånga arbetslösa i Frankrike

1:16 min

Den senaste statistiken över arbetslösheten i Frankrike är dyster läsning. Landets president, François Hollande, har stora problem att vända utvecklingen och franska medier rapporterar nu om att det aldrig funnits fler arbetslösa fransmän tidigare.

Frankrike är eurozonens näst största ekonomi och problemen påverkar trovärdigheten för den europeiska ekonomin. Under 2014 ökade antalet arbetslösa med nästan 190 000 personer jämfört med året innan visar nu officiella siffror.

Fransmännen suckar ständigt över den dystra arbetsmarknaden. Nästan 3,5 miljoner människor är arbetslösa här, det är rekordmånga enligt franska medier.

Siffran ökade i december jämfört med i november. Ekonomin växer knappt och många ekonomer anser att det behövs en betydligt högre tillväxttakt för att arbeten ska skapas.

Regeringen med Socialistparitet vill skapa arbeten genom skattesänkningar för företag i utbyte mot nya jobb och också införa mer söndagsöppet i butiker.

Men de här åtgärderna väcker protester i Frankrike. President Hollandes popularitetssiffror har stärkts mycket efter terrorattentaten i Paris, men det är en skör balansakt.

Lyckas Hollande inte få ned arbetslösheten har han själv uttalat att han inte kommer att ställa upp för omval 2017.