Nystart för Lidingöbanan skjuts upp

0:55 min

Den nya moderniserade Lidingöbanan kommer inte att komma igång som planerat. Trafikstarten var planerad till den 28 mars i år, men starten skjuts nu upp, meddelar SL.

Orsaken är att den provdrift som skett visat att det finns problem med det nya signalsystemet.

SL har därför beslutat att delar av signalsystemet måste bytas ut, eftersom det är alltför störningskänsligt för att kunna garantera en stabil trafik, och en ny upphandling måste göras.

– I det här fallet har vi byggt ut en ny bana. Vi har köpt nya tåg och ett nytt signalsystem och när vi började testa det här systemet i november har det visat sig att det inte fungerar, säger Anders Lindström, förvaltningschef på SL.

– Vi har gjort ett nogsamt arbete och utgått från att det ska fungera och kanske har vi varit för optimistiska i våra tidsberäkningar.

Det är oklart när Lidingöbanan kan komma igång igen, men Anders Lindström, förvaltningschef på SL, säger att någon gång under hösten. Bussar kommer att fortsätta ersätta trafiken.

– Det känns oerhört trist att trafikstarten nu förskjuts. Vi är många som ser fram emot att få åka med den nya moderniserade Lidingöbanan. Samtidigt har jag förståelse för att tekniken är komplicerad och säkerheten måste komma i första hand, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) i Lidingö kommun.