Landshövdingen vädjar för Hälsovetenskap

Omkring 200 personer deltog vid den offentliga utfrågning i Boden på måndagen om Institutionen för hälsovetenskap ska flyttas från Boden i Luleå eller inte.

Universitetsledningen vill ha en flytt, medan bodensarna säger nej. Landshövding Per Ola Eriksson riktade en speciell vädjan till Universitetsstyrelsen, nämligen att institutionen ska vara kvar i Boden, annars blir det förödande för länet och skapar ett nytt sår, efter flytten av lasarettet från Boden till Sunderbyn. Gör halt och tänk om, vädjade landshövdingen till styrelsen för universitetet, som tar sitt beslut den 11 maj.

Det var landstinget och Bodens kommun som hade ordnat utfrågningen och i panelen fanns representanter för de två kommunerna och universitetsledningen och så landshövdningen.

Varje gång någon talare sa att Institutionen för hälsovetenskap skulle vara kvar i Boden applåderade publiken extra mycket.

Kommunalrådet i Boden Olle Lindström (m)talade sig varm för det ekonomiska erbjudandet på 50 miljoner under fem år, som kommunen och landstinget föreslagit universitet, om Hälsovetenskapen inte flyttas, men rektor Ingegärd Palmér vid Universitet hade svårt att kommentera det, eftersom hon inte fått det i sin hand.