Så tävlar du - Svensktoppen nästa 2016

Årets inskickningsperiod till Svensktoppen nästa är nu över. Det är tyvärr inte längre möjligt att skicka in bidrag till årets upplaga av P4:s musiktävling. Stort tack till samtliga som skickat in låtar till årets tävling!


Svensktoppen nästa söker nyskriven och nyinspelad musik från både nya och etablerade låtskrivare och artister i hela Sverige. Inskickningsperioden för tävlingsbidrag är 1 mars-1 april 2016. Låten får inte vara publicerad, utgiven eller spelad före 1/1 2016.

Om du vill skicka in ett tävlingsbidrag gör du följande när du har din nya originallåt och inspelning klar:


1. Läs först igenom Sveriges Radios tävlingsregler för Svensktoppen nästa!

2. Ladda hem och fyll i tävlingsblanketten som ska följa med när du skickar in ditt tävlingsbidrag. 

3. Mejla eller skicka slutligen ditt tävlingsbidrag till din lokala P4-kanal, tillsammans med din fullständigt ifyllda tävlingsblankett, ett högupplöst foto (JPEG-bild i minst 2000 x 1500 pixlar, glöm inte ange fotograf) och en artist- och låtskrivarbiografi. Samtliga underlag behövs för att bidraget ska kunna vara med i tävlingen.

Inskickning till P4-kanal och filnamn

Det finns två sätt att skicka in ditt tävlingsbidrag:

1. Mejla en mp3-fil i 320 kbit (max 10 MB stor), tillsammans med den fullständigt ifyllda tävlingsblanketten, fotografiet och biografin - till Svensktoppen nästas e-postlåda på din lokala P4-kanal. Notera att du bara får skicka ett tävlingsbidrag till en P4-kanal, inte flera.

Namnge dina filer på nedanstående vis så vi lätt kan hitta och koppla ihop dem (låttitel ersätts i filnamnet med låtens namn, artist med artistens/gruppens namn):

  • Namnge din ljudfil: låttitel_artist_STN2016_bidrag
  • Namnge din tävlingsblankett: låttitel_artist_STN2016_blankett
  • Namnge din pressbild: låttitel_artist_STN2016_bild
  • Namnge din biografi: låttitel_artist_STN2016_bio


2. Posta en ljud-CD med din låt - tillsammans med en ifylld och utskriven tävlingsblankett, ett högupplöst foto och en kort biografi - till Svensktoppen nästa på din lokala P4-kanal. Glöm inte att ange titel, artist, låtskrivare, Svensktoppen nästa, kontaktuppgifter, e-post och telefonnummer på både CD-skivan och eventuellt omslag.

Vilka krav ställs på låten och inspelningen?

Tävlingsbidraget behöver vara en egen originallåt (inte cover), inspelad i god hemstudio- eller studiokvalitet (inte live). Som artist kan du medverka på ett tävlingsbidrag, som låtskrivare eller textförfattare kan du bidra med flera bidrag. Du kan bara skicka ditt tävlingsbidrag till en P4-kanal, inte flera.
Tävlingsbidraget får inte vara längre än 4 min och det ska kunna framföras live i samband med eventuella lokala finaler och eventuell riksfinal. Den inskickade låten måste vara den färdiginspelade och färdigmixade versionen. Låten/inspelningen får inte vara publicerad/utgiven/spelad före 1/1 2016.
Läs tävlingsreglerna här!


Vem avgör?

Den lokala P4-kanalen kommer att lyssna på ditt inskickade bidrag. Med hjälp av en jury väljs de bidrag ut som går vidare till lokala finaler. De tävlande som gått vidare får besked via den tävlingsansvarige på respektive P4-kanal.

De tävlingsbidrag som väljs ut som lokala finalister kommer presenteras och spelas i den lokala P4-kanalen. Inför/under den lokala finalen röstar både publiken och en jury. Efter att publikens och juryns röster har räknats var för sig, omvandlas rösterna till poäng utifrån inbördesplacering. Dessa poäng vägs ihop och en vinnare utses. Skulle flera bidrag hamna på samma placering är det publikens poäng som väger tyngst.

Inför riksfinalen väljer en jury med bl a representanter från Sveriges Radio och musikbranschen ut åtta finalister från de 25 lokala vinnarna. I samband med både lokala finaler och riksfinal är publiken med och röstar och påverkar slutresultatet, tillsammans med en jury.