Från Kobane: Det finns hopp mitt i förstörelsen

4:31 min

I går firade kurdiska styrkor övertagandet av den syriska staden Kobane, efter fyra månaders strider mot extremistgruppen IS. 200 000 personer har flytt till Turkiet. Sveriges Radios korrespondent Katja Magnusson rapporterar efter att hon just lämnat Kobane.

Katja Magnusson var inne i Kobane i ungefär en timme. Då kunde hon och andra journalister prata med civila, bland annat kunde hon träffa en 13-årig pojke som haft ont om mat och vatten. Hon träffade också några av de många stridande som finns i staden.

– Samtidigt kom styrkor från frontlinjen tillbaka. Striderna pågår bara några kilometer utanför Kobane, säger hon.

Vid 17-tiden på onsdagen var Katja Magnusson nära den gränsstad som ligger närmast Kobane.

– Det var ganska speciellt att få komma in i Kobane för det var väldigt stor förstörelse där inne. Vissa hus är helt raserade, samtidigt ser man klotter på väggarna för de kurdiska försvarsstyrkorna.

– Människor var väldigt glada över att den här staden har befriats, mitt i all denna förstörelse så fanns det mycket hopp om att det här ska vara starten på något bättre, rapporterar Katja Magnusson.

Stadskärnan och själva staden verkar vara under kurdisk kontroll, men strider pågår fortfarande precis utanför.

Vissa lever i hus i ruiner, det är ont om el och kyligt och kallt. Många har inte återvänt, många är rädda för att det finns sprängladdningar i husen. Men en del av de som vill återvända släpps inte in, den officiella gränsövergången är inte öppen än.