BORÅS

"Fattiga" elever fick smörgås på skolresa

1:34 min

När Engelbrektskolan i Borås ordnade skolresa till operan i Göteborg förra veckan gick eleverna på restaurang. De som inte hade råd fick hämta ut smörgåsar, och äta utanför.

Denna nyhet kom av ett tips från vårt publiknätverk. Vad vill du att vi berättar om?  Tipsa oss du också och titta in på vårt publiknätverk.

Nu anmäler en av föräldrarna Engelbrektskolan till Skolinspektionen.

– Att man är 14-15 år och hamnar utanför på det viset. Alla elever ska känna sig välkomna och inte känna sig utanför, säger Viveka som har ett barn i klassen.

Var det några som hämtade ut lunchpaketen?

– Enligt min dotter var det inga av de hon kände som hämtade ut dem. Man vill ju vara som alla andra, man vill inte känna sig utpekad. Då fick man ju lösa det även om man vet att familjen har svårt att få ihop det, så får man be om pengar i alla fall, säger Viveka.

Det var först efter påtryckning av Viveka som skolan ordnade med att det ens fanns matpaket att hämta ut.

Låter som hämtat ur en film som handlar om överklassen på Östermalm (Sthlm). 

Klassen blev erbjuden matpaket frpn skolan. Att vissa sedan väljer att gå på restaurang är ju deras val och detta kan ej skolan klandras för. 

Engelbrektskolans rektor Bosse Leskinen vill inte ställa upp på någon formell intervju, men bekräftar att eleverna fick välja mellan att gå på restaurang eller hämta ut ett matpaket i skolan.
Han anser att skolan inte har gjort något fel. Han säger också att om det framkommer att Engelbrektskolan har gjort fel så kommer det inte att bli några fler utflykter.

Föräldern Viveka tycker det är synd.

– Att man inte har viljan att ordna det bra. Att man inte har det målet. Men jag vet att det är ett bekymmer på skolan att det är många som kommer från välbärgade familjer, och så finns det en minoritet som inte har den möjligheten att gå i märkeskläder och gå äta på restaurang. Jag vet ju att det finns ett problem, säger Viveka.

Skolverkets jurist Sofia Kallin menar att skolans agerande kan strida mot skollagen - läs mer här >>