Kämpar för att få tillbaka sin revolverlicens

3:17 min

Marcus Nohlberg i Skövde har sysslat med sportskytte i 15 år. Men nya regler gör att han inte får använda sin revolver längre.

Problemen började för ett par år sedan när Nohlberg skulle förnya licensen för sin revolver, vilket sker vart femte år. För att undvika förseningar skickade han in ansökan ett halvår i förväg.

Men den här gången blev det plötsligt nej. Polisen avslog ansökan med motiveringen att han inte varit med i tillräckligt många tävlingar - en regel som inte funnits tidigare och som införts utan att Marcus och andra tävlingsskyttar informerats, säger han.

– Då börjar någon sorts Kafkaprocess. Jag överklagar det här beslutet eftersom det inte finns något stöd för det i lagen. Och för att min far fick igenom sin licens på exakt lika många tävlingar som jag har, säger Marcus.

I faderns fall motiverades beviljandet med att fadern varit sjuk under en period och därför hade giltig frånvaro, så att säga.

Från polisen fick Marcus inga besked om hur många tävlingar som krävdes, och förvaltningsrätten gick på polisens linje och avslog ansökan. Rätten valde också att inte att behandla Nohlbergs krav på att få veta hur många tävlingar som krävs.

I veckan kom också det slutliga beslutet från Högsta förvaltningsrätten som valde att inte bevilja prövningstillstånd i det här fallet.

Enligt Nohlberg är det enbart i polisen i Västra Götaland som börjat med den här sortens krav - i andra delar av landet finns inget sådant. Han tror att det är någon enskild tjänsteman som gjort sin egen lagtolkning och att myndigheten sedan håller fast vid det av prestigeskäl.

– Det här berör hundratals skyttar i området. Många väljer att sluta med sporten på grund av det här.

För att förklara situationen liknar han det vid ett körkortsärende. Där man plötsligt måste redovisa hur mycket bil man kört när man ska förnya sitt körkort - utan förvarning.

– Då fixar du en körlogg. Sedan tar det några veckor och så säger dom: "Du har inte kört tillräckligt. Du får inte något nytt körkort."

– "Oj vad konstigt", säger du då. "Min kompis som kört lika mycket fick ju sitt körkort?" "Ja, men det var andra förutsättningar för honom", säger dom. "Okej. Vilka förutsättningar gäller för mig då? Hur mycket måste jag köra?" "Det säger vi inte, men du måste köra mer".

– Det är ju galet. I en demokrati och rättsstat måste jag ju få veta vilka regler som gäller.

Nohlberg, som bland annat siktar på att kvalificera sig till SM där han varit med tidigare, ser nu bara en lösning för att kunna använda sitt vapen igen.

– Jag måste sälja revolvern till en vapenhandlare och göra en ny licensansökan. Nu har jag ju gjort ytterligare nya tävlingar, men jag vet fortfarande inte om det är tillräckligt. Sedan får jag hoppas att jag om ett halvår får licens och kan köpa tillbaka revolvern från handlaren.

Barbro Jönsson är jurist på polisen och vi frågar henne hur många tävlingar Marcus måste göra.

– Bra fråga. Det går inte att ha en mall för detta. Då skulle vi låsa upp oss på ett sätt som gör att vi inte skulle kunna ta hänsyn till personliga omständigheter.

– Det krävs att du ska visa ett behov och för det krävs det en aktivitet. Men exakt hur den ser ut går inte att säga för att det måste bedömas från fall till fall.

Men fem tävlingar är för lite?

– I det här enskilda fallet var fem tävlingar för lite, men det är inte detsamma som att det behöver vara det i ett annat fall, säger Barbro Jönsson.

Varför finns det här systemet bara i Västra Götaland och inte andra delar av landet?

– Om du frågar på andra ställen så kan inte de heller svara på vad som krävs för att vara aktiv. Det går inte.