REPORTAGE

Näste till rakning hos barberaren i Svenljunga

13 min

Nu har skäggtrenden även nått Svenljunga. Hovhannes Avetisyan insåg att något saknades, och strax före jul öppnade stans första barberare.

Trimning, traditionell rakning eller bara tips på hur man tar hand om sitt skägg, det är vad frisör och barberaren Hovhannes Avetisyan kan bistå med.

– Jag kom till Svenljunga 2012 och har sett att det inte finns någon barberare, så nu finns det även här i Svenljunga, tidigare var det närmaste stället i Borås, säger Hovhannes Avetisyan.

Man kan ta hand om sitt skägg själv, men det finns fallgropar.

– Men de vet kanske inte hur de ska göra på bästa sätt, behöver man tvätta, hur klipper man, med trimmer eller sax, det är sådant jag kan hjälpa dem med. Ibland händer det att man provar själv och sedan går man till barberaren för att fixa det, det gick inte så bra.

Hur sköter man sitt skägg?

– Jag rekommenderar att man tvättar skägget varje dag, med vanligt hårschampo eller speciellt skäggschampo som gör skägget lite mjukare, eftersom skägg kan vara ganska hårt.

Hovhannes Avetisyan började som frisör som 18 åring i Armenien, men sadlade senare om till politisk reporter. Om det var det som orsakade hans flykt till Sverige vill han inte gå in på, men till Sverige kom han 2011.

Efter 10 månaders svenskautbildning tyckte hans lärare att han var ovanligt snabb på att lära sig svenska. Han har sedan jobbat inom äldrevården och praktiserat som frisör i Borås och jobbat på slakteri.

– Hela tiden hade jag något att göra och hade kontakt med folk, det hjälpte mig med språket, kontakt med folk hela tiden det är bästa skolan tror jag.

Fortfarande finns tanken på att bli journalist igen, kanske sportkommentator, säger han.

– Jag sitter och tittar på fotbollsmatcher och kommenterar dem. Det är jätteroligt, det är en dröm, men jag behöver lära mig språket lite mer - det räcker inte som det är, säger Hovhannes Avetisyan som egentligen inte har problem att uttrycka sig på svenska.

I frisörstolen sitter Eva.

– Nu är jag faktiskt lite chockad, från 2011, svenska språket är inte så lätt språk att lära sig och du har klarat det på så kort tid.