Danska facket tar strid mot Ryan air

1:31 min

Lågprisbolaget Ryanair satsar stort på Danmark och lanserar idag flera flyglinjer från Köpenhamns flygplats med planerad start i slutet av mars. Men nu stöter flygjätten på motstånd från den danska Fackrörelsen som idag varslar om konflikt.

Flygbranschens personalfack, FPU, anser att Ryanairs piloter och kabinpersonal jobbar under oacceptabla förhållanden som man inte tänker tillåta i Danmark.

– Vi har problem med att piloterna inte får lön när de är sjuka. En sjuk pilot är inte en säker pilot. Det har vi stora problem med, säger  FPU:s vice ordförande Anders Mark Jensen.

En månadslön på 7 500 kr och ingen lön vid sjukdom eller semester. Det är exempel på de anställningsvillkor som den danska fackrörelsen nu kritiserar Ryanair för. Hittills har Ryanair vägrat ingå avtal med någon europeisk fackorganisation.

Företagets kommersiella chef David O´brien sa vid ett presskonferens tidigare idag att han inte tror facket kommer göra verklighet av sina hot om strejk eller blockad.

– Jag har svårt att tro att något fackförbund skulle tacka nej till 1 700 nya jobb i Danmark. Varför skulle de göra det?

David O´brien säger att man är beredd att ta till rättsliga åtgärder om facket utlyser strejk eller blockad.

Men Anders Mark Jensen på Flygbranschens personalfack menar att konfliktvarslet är ett sätt att i första hand få Ryanair till förhandlingsbordet.

Om det inte fungerar måste man ta till andra verktyg och då kan det utlysas strejk eller blockad. Hur många anställda som skulle kunna beröras av detta vet inte Anders Mark Jensen idag, eftersom Ryanair ännu inte börjat flyga från Köpenhamns flygplats.