Regeringen vill inte säga upp Saudi-avtal

3:37 min

Regeringen avser inte att säga upp det kontroversiella militära samarbetsavtalet med Saudiarabien i vår. Det sa statsminister Stefan Löfven på riksdagens frågestund idag.

Däremot vill han omförhandla det och göra det mindre långtgående.

– Det förra avtalet var för långt gånget i detaljeringsgrad inte minst och därför är utgångspunkten nu när avtalet kommer upp att det ska omförhandlas på en helt annan nivå som andra avtal är, säger Stefan Löfven.

Om Sverige ska säga upp avtalet med Saudiarabien måste det ske vår annars löper det vidare i ytterligare fem år

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt som ställt frågan till Stefan Löfven och krävt att avtalet avbryts nu i vår reagerade kraftigt på statsministerns uttalande.

– Det här avtalet handlar om militärt samarbete och ska man förhandla om det så handlar det sannolikt att man ska fortsätta med någon annan form av militärt samarbete. Vänsterpartiet tycker att det är fel, säger Jonas Sjöstedt.

Det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien slöts av den socialdemokratiska regeringen 2005 och är mycket långtgående och la grunden till den så kallade saudiaffären då Sverige planerade att hjälpa Saudiarabien bygga en vapenfabrik.

Vapenfabriken stoppades efter att Ekot avslöjat affären. Men trots det vill statsministern alltså inte säga upp avtalet utan endast omförhandla det.

– Vi menar att avtalet ska förhandlas om och det är av det skälet att det finns delar i det avtalet som vi mycket väl kan stå för, säger han.

Men att behålla ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien är inget Socialdemokraternas regeringsparters i Miljöpartiet tänker ställa upp på säger Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson Valter Mutt.

– Det säger vi definitivt nej till. Att ha ett militärt avtal med en av världens värsta diktaturer det är en för miljöpartiet orimlig tanke säger Valter Mutt.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt fråga som vållade den tidigare borgerliga regeringen stort huvudbry. Nämligen om Saudiarabien är att betrakta som en diktatur eller ej.

– Vapenexporter till diktaturer åstadkommer mycket dåligt, bland annat att man ibland inte kritiserar dessa länder. Vi kunde se hur tidigare försvarsministernvägrade kalla Saudiarabien för en diktatur, sannolikt av kommersiella skäl. Kan den här regeringen tydligt säga att Saudiarbaien är en diktatur?

Men Stefan Löfven ville inte ge ett tydligt svar under frågestunden.

– Det är helt uppenbart att Saudiarabien inte har det styrelseskick som vi tycker är demokratiskt och det finns mycket att önska om mänskliga rättigheter.

Inte heller när reportrar från Ekot och TT ställde uppföljande frågor ville statsministern ta ordet diktatur i sin mun.

Du fick frågan om Saudiarabien är en diktatur, du var inte helt klar där i ditt svar?

– Saudiarabien har inte det demokratiska skick som vi menar är en demokrati. Det pågår en utredning inom ramen för krigsmaterialexporten också, och vilka som ska betraktas som diktaturer och icke diktaturer är en fråga som den utredningen får ta vidare hur vi ska se på detta.

Så du har inget svar idag?

- Jag svarar som jag svarat.

Men en timme senare svängde Löfven och tycker att Saudiarabien trots allt är en diktatur, i alla fall om han måste välja på det ordet och demokrati.

I ett sms till TT:s reporter skriver Löfvens pressekreterare: "Om man ska ge en kort beskrivning och bara kan välja mellan demokrati och diktatur, då är Saudiarabien en diktatur. Saudiarabien en är auktoritär regim och en absolut monarki, och där förekommer grova övergrepp mot mänskliga rättigheter".