Kontroversiell muslimsk predikant stoppas

2:17 min

Märstas unga muslimer och Islamguiden.com hade bjudit in den radikala muslimska predikanten Haitham Al-Haddad till att tala på en föreläsning i helgen. Nu stoppar Sigtuna kommun arrangemanget.

"If the crime is committed by a man, he should be stoned to death. Once the conditions and circumstances are met. I receive so many requests from western women who committed adultery, and they were begging me to be stoned to death."

Så sade Haitham Al-Haddad i en tv-debatt från de Baile i Holland, som bland annat sändes av Islaam tv. Haitham Al-Haddad berättar att han förordar stening vid otrohet. Vidare säger han att även västerländska kvinnor ofta hör av sig till honom och bönar om att få bli tagna till ett muslimskt land för att få bli stenade för sina brott.

Förutom att vara förespråkare av en sträng tolkning av sharia, har han även uttryckt grovt antisemitiska uttalanden och kallat homosexualitet för en "kriminell handling".

På lördag var det tänkt att Haitham Al-Haddad skulle delta i en föreläsning på Kulturum i Märsta kallad Muslim i västvärlden. Arrangörer för dagen var Märstas Unga Muslimer och Islamguiden.com. Nu stoppas arrangemanget av Sigtuna kommun. Anders Mebius är kultur- och fritidschef i kommunen.

- Vi fick ju kännedom om det här i dag genom personer som hörde av sig till oss och ifrågasatte det här och tyckte att det var jättemärkligt. Då har vi tagit ett beslut om att den där typen av föreläsningar, en sån aktivitet, kan inte genomföras i en kommunal lokal, säger han.

Rashid Musa är ordförande i Sveriges Unga Muslimer, en paraplyorganisation för många olika muslimska föreningar. Han säger att åtgärder vidtagits och Märstas Unga Muslimer hör inte längre till organisationen.

- De var medlemmar, men vi har bestämt att frysa deras medlemskap, så de tillhör inte oss längre. Vi har en väldigt tydlig föreningspolicy, som varje medlemsförening måste förbinda sig till, där det står att om man ska bjuda in en utländsk föreläsare så måste det ske i samråd med förbundsstyrelsen, vilket det inte har gjort i det här fallet, säger han.

Rashid Musa tycker inte att det finns någonting som motiverar att bjuda in en talare som Haitham Al-Haddad.

- Vi på Sveriges unga muslimer är ju en organisation som arbetar utifrån demokratiska principer, och då kan man inte, anser jag, bjuda in personer som hyser diverse åsikter som går emot det vi står för, säger Rashid Musa.

Radio Sweden har utan framgång sökt Märstas unga muslimer för en kommentar.