Diskriminerande krogar riskerar utskänkningstillstånd

Krogar som diskriminerar mörkhyade kan bli av med sitt utskänkningstillstånd. Det säger Jens Orback, minister ansvarig för diskrimineringsfrågor, efter Ekots rapportering om den utbredda diskrimineringen mot människor med utländsk härkomst.

– Vi ska se hur vi kan koppla diskriminering till sprittillståndet så att den som diskriminerar kan bli av med sitt sprittillstånd.

Hur skulle det gå till?

– Fälls man för diskriminering måste man åter pröva om man har rätt till sitt sprittillstånd. Sprittillståndet är en väldigt viktig del och viktig ekonomisk grund för en krog. Riskerar man att bli av med det, så kanske man får eld i baken.

Diskriminering i krogkön
Ekot har tidigare berättat hur personer med utländsk härkomst konsekvent diskrimineras i kön till krogen och hur två juridikstuderande spelat in när unga ljushyade och mörkhyade studenter som besökte 13 krogar i Stockholm, Malmö och Göteborg i höstas. 11 krogar anmäldes sedan till diskrimineringsombudsmannen.

DO fick också kritik för att inte arbeta tillräckligt effektivt, och efter Ekots rapportering meddelade DO Katri Linna att de skulle stämmas för diskriminering.

Regler ska ses över
Jens Orback vill nu som han säger: sätta extra eld i baken på krögarna med att de också i framtiden riskerar att bli av med sitt utskänkningstillstånd om de fälls för etnisk diskriminering.

Samtidigt håller Jens Orback med om att reglerna från 2003 och DO:s arbetssätt när det gäller de här ärendena, måste ses över.

– Ja, vi får se över det här för de följer idag de direktiv de har. Är det så att det visar sig att de som blir diskriminerade är missnöjda med ordningen då får vi på sikt titta över detta, men idag tycker jag att vi har alldeles för få fall för att göra det.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se