Besökstjänst för ensamma i Surahammar

Nu finns långt gångna planer på att starta besökstjänst i Surahammars kommun. Det handlar om frivilliga som ska kunna göra en insats genom att hälsa på hos nån som vill ha besök.

Sven Lundstedt är diakon i Sura Församling inom Svenska Kyrkan, en av organisationerna som lanserat tanken på besökstjänst.

- Kanske ta en telefonkontakt, göra besök hemma, följa med teater bryta ensamheten. Vi har fått impulser om att det finns ett behov, säger Sven Lundstedt.

Sura församling är bara en av organisationerna bakom planerna på besökstjänst. Även PRO, Sveriges Pensionärsförbund, Röda Korset och DHR står bakom planerna. Nästa steg blir att kontakta fler organisationer och om planerna går i lås kanske besökstjänst kan starta till hösten tror Sven Lundstedt. Det är tänkt att bygga helt på ideellt arbete och den som ställer upp som hembesökare kan inte vänta sig betalt.

- Nej, det är viktigt att komma ihåg att det här är fristående från till exempel kommunens hemtjänst. Vi är ett komplement till den, och vi är inte ute efter att peka på brister i kommunens hemtjänst, men ensamhet finns i både storstäder och små orter, säger Sven Lundstedt till P4 Västmanland.