Fler köper lägenhet för uthyrning

1:54 min

Ett helt nytt fenomen har dykt upp på Stockholms bostadsmarknad. Allt fler köper lägenheter på ren spekulation, där enda syftet är att hyra ut bostaden och tjäna pengar.

Reglerna för att hyra ut bostadsrätter i andra hand har ändrats och blivit mer gynnsamma i flera omgångar. Idag kan ibland hela bostadsaffären finansieras av hög andrahandshyra.

Denna nya trend medför en risk för ökande klyftor på bostadsmarknaden, enligt Erik Olsson, vd för Erik Olsson Fastighetsförmedling.

– Vinnarna är de som kan spekulera och förlorarna är de som inte har råd köpa en egen lägenhet - ett mönster vi hittills bara sett utomlands.

– Det förekommer i både London och Köpenhamn, för att nämna några platser. Eftersom reglerna i Sverige ändrats så att det blivit betydligt mer lönsamt att hyra ut sin bostadsrättslägenhet så kommer vi nu få se spekulationsköp där många helt plötsligt äger fler lägenheter, säger Erik Olsson.

Om det här får stor spridning är Erik Olsson rädd för ökad osäkerhet på bostadsmarknaden, med risk för tvära priskast både upp och ner. Detta är varken bra för mäklare eller bostadsköpare.

Allra sämst ser det ut för dem som till följd av skenande hyror aldrig klarar av att lägga undan tillräckligt mycket pengar i kontaktinsats för ett eget köp.

– Det kommer an på om man känner nån som känner nån som ska resa bort eller om man kan få låna en lägenhet. Det är oerhört slitsamt, och känns allt tyngre, säger 29-åriga Linda som bott i andrahand i flera år.

Är då möjligheten att lättare och mer lönsamt hyra ut sin lägenhet en bra eller dålig förändring? Både och, säger Boverkets analytiker Bengt Hansson.

– Det beror helt på om man är en som har, eller en som hoppas på att kunna få, en egen bostad. I grunden är reformen bra för det gör marknaden synlig i motsats till tidigare. Men det lyfter fram en "insider/outsider-problematik" där vi gynnar de som redan bor, medan de som står utanför och vill in får betala väldigt mycket, säger han.

– Det är de äldre som tjänar på detta medan de unga får betala de höga priserna. Det är klart att det är ojämlika villkor, säger Bengt Hansson på Boverket.