Forskning

Tallkåda kan bli framtidens batterier

1:29 min

Behovet av batterier ökar och nu visar ny forskning att framtidens batterier till stor del kan göras på tallkåda från till exempel de småländska skogarna.

– Det finns väldigt speciella molekyler i tallkåda som man kan göra ett pulver av och lägga på en metallfolie och sen sätta ihop det som en negativ elektrod mot en positiv elektrod i ett batteri och få det att helt enkelt att ladda upp och ladda ur, säger Kristina Edström, professor i oorganisk kemi vid Uppsala universitet.

I vårt moderna samhälle har batterier i alla former blivit allt viktigare. Det finns batterier i datorer, telefoner, verktyg, leksaker och snart tror förstå-sig-påare att vi även kommer köra våra bilar med hjälp av el från batterier.

En hög efterfrågan på batterier innebär också en ökad efterfrgåan på de metaller som batterier innehåller, bland annat Zink och Litium, och det innebär i sin tur innebär stora ingrepp i naturen. Men nu tittar forskarna på alternativ till metaller i batterier och ett sådant är tallkåda från vanliga furor. Ett alternativ med många fördelar, menar Kristina Edström.

– Det är återvinningsbart, det minskar belastningen av koldioxidutsläpp, det är också lätt att återvinna vissa av materialen, så man kan använda det för att göra nya batterier av samma sort.

Men är ett tallkådebatteri lika effektivt som ett vanligt batteri?

– Inte riktigt, men det är tillräckligt bra för att man ska kunna använda det i en klocka, i vissa leksaker eller för vissa medicinska saker.