Båtskrot kan starta till hösten

1:10 min

En ny sorts båtskrot kan starta redan till hösten. Förhoppningen är att det kan få fler att skrota sin gamla båt istället för att sänka den eller låta den ligga kvar som vrak.

Det är ett nationellt nätverk för skrotning som är på väg att bildas och förslaget är att en av 25 skrotplatser ska finnas i Karlskrona och det är något som välkomnas av Bosse Jönsson ordförande i Sunna båtklubb:

– Det behövs för det samlas skrotbåtar lite överallt.

Det handlar om 25 båtskrotar som ska vara igång redan i höst och projektet är ett samarbete mellan båtbranschens riksförbund Sweboat, återvinningsföretaget Stena Recycling och ett skrotningsvarv som redan nu finns på Muskö söder om Stockholm.

Rent praktiskt går det till så att båtägaren hör av sig och säger att man vill skrota båten. Då hämtas den och transporteras till ett varv, där den först saneras från gasolflaskor, olja och annat. Till sist styckas båten upp till förbränningssopor.

Men det här kommer att kosta och om båtägare är beredda att betala en lite högre summa för att skrota båten är Bosse Jönsson osäker på:

– Det är jag tveksam till för idag lämnar de ju bara båtar liggande.