Gapet ökar mellan Alliansen och regeringen

2:07 min

Kristdemokraterna ligger kvar under riksdagsspärren och gapet ökar mellan Alliansen och de rödgröna enligt Svensk väljaropinion för januari.

Grafik: Svensk väljar­opinion, januari 2015

– Det är en stor skillnad mellan blocken, förvånansvärt stor skulle man kunna säga med tanke på att regeringen Löfven har fått en ganska tuff start, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Möller nämner motgångar för regeringen, som att budgetpropositionen inte gick genom riksdagen och kritiken mot erkännandet av Palestina och hanteringen av den frågan.

-- Ändå har skillnaderna mellan blocken ökat vilket tyder på att Alliansen har en ganska brant uppförsbacke framför sig, säger han.

Trots att Göran Hägglund och Kristdemokraterna gått ut hårt med integrationspolitiska utspel och varit ledande i den politiska debatten ligger partiet kvar under riksdagsspärren med 3,9 procent av väljarstödet.

Det visar Svensk väljaropinion, en sammanställning som görs av de stora opinionsinstitutens mätningar.

Professor i statsvetenskap Tommy Möller menar att Kristdemokraternas kärnväljare är få till antalet och partiet hade inte varit representerade i riksdagen om det inte varit för stödröster. Men säger att det finns en del saker som nu kan gynna partiet.

– Dels att ett partiledarskifte alltid innebär möjligheter till förnyelse, det kan vara svårt för en partiledare som suttit länge att gå i spetsen för en sån förnyelse och trovärdigt bära upp den. Det andra är ju att KD har varit en väldigt lojal lagspelare under Alliansen, här öppnas nu möjligheter för en profilering, migrations- och integrationspolitiken kanske är en sån möjlighet, säger han. 

En dryg månad efter decemberöverenskommelsen syns inga stora förändringar i opinionen. Moderaterna går marginellt bakåt till 23,8 procent, och även Sverigedemokraterna ligger kvar på 14,1 procent. 

– Sverigedemokraterna ligger på en hög och stabil nivå. Jag kanske trodde att de skulle gå upp något efter decemberöverenskommelsen, säger Tommy Möller. Det finns ett stort missnöje med den framförallt inom Moderaterna som då har förlorat väljare till Sverigedemokraterna tidigare.

Dessutom går den ut på att isolera ett redan isolerat parti ännu mer. Vi vet från undersökningar att en allt större del av väljaropinionen, särskilt allianssympatisörerna tycker att Sverigedemokraterna ska behandlas som andra partier och att man ska samarbeta i de frågor där det är möjligt att samarbeta, säger Möller.