Jättedemonstration i Madrid - mot åtstramningspolitik

1:49 min

I Madrid har upp emot hundra tusen människor demonstrerat i dag för att visa stöd för det nya vänsterpartiet, Podemos. Partiet har gått fram som en raket i spansk politik. Det vänder sig emot åtstramningspolitiken i de tuffa ekonomiska tiderna. 

Ledaren Pablo Iglesias i jeans och hästsvans eldade upp ett folkhav i Madrid med sitt tal om ett förändringens år med målet att vinna parlamentsvalet. Han talade om hur rätten till skolor och sjukhus inte är till salu.

Podemos som betyder "Vi kan" bildades för bara ett år sen och utmanar nu de två största partierna som länge dominerat spansk politik.

Det nya vänsterpartiet har fått extra vind i seglen efter Syrizas valseger i Grekland för en vecka sedan. Opinionsmätningarna visar ett stöd på runt 28 procent

I en kraftdemonstration samlades människor från hela landet och tågade från stadshuset i Madrid till torget Puerta del Sol. En manifestation av missnöje med arbetslöshet, vräkningar från bostäder och korruptionen.

Flera hundra bussar har kört anhängare till demonstrationen som döpts till "Marsch för förändring".

Ledaren Pablo Iglesias, 36 år, är en karismatisk professor i statsvetenskap. Han lockar bland annat väljare bland Spaniens många unga utan arbeten. Motståndarna anser att partiet är ett farligt experiment.

Podemos fick åtta procent i EU-parlamentsvalet. Frågan är om partiet kan rita om den politiska kartan ännu mer vid parlamentsvalet i november i Spanien.