Gymnasierektor i Västerås sparkad: "Det känns overkligt"

Rektorn för Wenströmska gymnasiet i Västerås, JuneAnn Wincent, har fått sparken. Besvikelsen bland elever och lärare på skolan är stor, och själv tycker hon att det känns overkligt.

JuneAnn Wincent är just nu mitt uppe i att genomföra ett tufft besparingsprogram på skolan. Som P4 Västmanland rapporterat tidigare så måste åtta miljoner kronor sparas i år, och upp till 40 anställda kan komma att få sluta.

JuneAnn Wincent själv säger till P4 Västmaland att hon både är överraskad och besviken över beslutet att hon inte får fortsätta, som fattats av Pär Eriksson, direktör för proAros. 

- Det känns overkligt fortfarande. Vi tyckte att vi var på gång, och vi har nya planer för framtiden på gång och vi håller på att jobba med framtidsidéer och försöker att pusha och stärka personalen i att det blir bra när vi kommer till hösten, säger JuneAnn Wincent till P4 Västmanland.  

- Det jag mest sörjer är att om det nu vänder det hela, så får jag inte vara med och så att säga fira det och det känns ju inte roligt idag. Det måste jag säga.

Och visst känner hon sig orättvist behandlad:

- Ja, på sätt och vis kan man väl uttrycka det så. Framför allt så kan jag känna att man inte riktigt har tagit del av vad som pågår nu, säger JuneAnn Wincent till P4 Västmanland.

Det finns kritik mot proAros beslut att sparka henne - både bland personalen och eleverna.

- Det är ett dåligt beslut. JuneAnn har gjort väldigt mycket för oss elever, och hon har betytt mycket, så jag tycker att det är tråkigt att hon måste sluta, säger Ylva Almgren, Wenströmskas elevorganisation.

Personalen ska nu skicka en protestskrivelse med namnlistor till proAros.

- Det är flera i personalen som försvinner vid terminsslutet, och nu går även vår rektor. Det känns oroligt, säger Stina Lindberg, som arbetar på elevvården på Wenströmska gymnasiet.