Rysk mamma anklagas för spioneri

2:20 min

För nio månader sedan ringde en rysk småbarnsmamma ukrainska ambassaden. Hon hade hört soldater i hemstaden säga att de skulle skickas civilklädda till Ukraina. I veckan greps hon av säkerhetstjänsten FSB och riskerar 20 års fängelse för spioneri. Hennes make Anatolij Gorlovs intervju har väckt enorm uppmärksamhet i ryska medier.

– Den 21:a januari vid kvart över åtta på kvällen ringde det på dörren och utanför stod poliser, jag tänkte att grannar hade klagat på att vi förde oväsen. Men vi hade inte fört oväsen så jag öppnade dörren och då trängde sig svartklädda FSB agenter in i vår trerummare, grep mig i armarna och frågade min fru: Är du Svetlana Davidova? Och hon sa ja, berättar maken Anatolij Gorlov.

37 åringen satt och ammade sin yngsta dotter Kassandra två och halv månad gammal, men handfängslad fördes hon iväg tillsammans med familjens stationära dator, mobiler och ett anteckningsblock. Kvar i den spartanskt inredda trerummaren blev maken och de sju barnen, tre från hans första äktenskap och de fyra minsta gemensamma.

Redan vid gripandet fick maken veta att hans hustru anklagas för spioneri. Hon ska ha ringt ukrainska ambassaden i april förra året. Till dem berättade hon att hon hört ryska soldater i hemstaden Vjasna 25 mil väster om Moskva, och de ska ha sagt att de skulle skickas till Ukraina klädda i civila kläder.

Paret är båda kommunistpartimedlemmar och aktivt emot Rysslands krig mot Ukraina. Men Svetlana har också som medlem av kommunstyrelse protesterat lokalt och i brev till presidenten om brister i den fattiga hemstaden och mot miljöförstöring.

– Som kvinna har hon engagerat sig i humanitära frågor, men vi är egentligen en helt vanlig familj, säger maken som jobbar som vakt.

Sjubarnsfamiljens öde har väckt stor uppmärksamhet i ryska medier. Anklagad för att ha avslöjat något som inte kan avslöjas då den officiella linjen är att det inte finns några ryska soldater i Ukraina. Fallet bevisar att det gör det, konstaterar människorättsadvokater.

Att fängsla en ammande småbarnsmamma strider också mot rysk lag. Inte nog med det, nu riskerar pappa Anatolij att förlora vårdnaden om sina sju barn:

– Moster och mormor som var barnvakt ringde och sa att barnavårdsmyndigheten kom hem när jag var ute vid halvsju och ska utreda om jag duger som pappa. Att majoriteten av barnen i vår stad har mormor eller släkt som passar dem eller lämnas helt ensamma av alkoholiserade föräldrar, brydde sig kvinnan inte om, berättar Anatolij.

Svetlana Davidova sitter i högsäkerhetsfängelset Lefortovo i väntan på rättegång. Hon riskerar mellan 15 och 20 års fängelse för sitt enda telefonsamtal. Den försvarsadvokat som staten försett henne med anklagas i sociala medier för att inte ha sett till hennes bästa, utan är tillsatt för att hon verkligen ska fällas i domstol.

Ryska domstolar är inte rättssäkra. Det finns för många exempel på det och de flesta fall får inte så stor uppmärksamhet som när oppositionspolitiker som Alexej Navalnyj eller protestpunkgruppen Pussy Riot döms.