Åtalas för krigsbrott i Syrien

0:58 min

Idag väcks åtal mot en 28-årig man misstänkt för folkrättsbrott i Syrien.

Åtalet väcktes vid Södertörns tingsrätt. Mannen är misstänkt för folkrättsbrott och synnerligen grov misshandel.

Enligt åtalet har brottet begåtts vid någon tidpunkt mellan maj och juli 2012 i Syrien, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten. Mannen ska ha deltagit i den väpnade konflikten på oppositionssidan – Fria Syriska Armén.

– Det är ett folkrättsbrott eftersom det har begåtts under pågående väpnad konflikt i Syrien, säger Hanna Lemoine på internationella åklagarkammaren.

Mannen åtalas för att tillsammans med ett flertal andra ha utsatt en person, vars identitet är okänd, för svår misshandel samtidigt som personen är frihetsberövad och fastbunden. Omständigheterna är sådana att misshandeln bedöms ha ägt rum i samband med eller som ett led i den väpnade konflikten.

Hur säkra är ni på att han varit inblandad?

– Det kommer vi gå in närmare på under förhandlingen. Men vi anser att vi har tillräckligt för att väcka åtal för att han har varit inblandad i konflikten och att gärningen varit ett led i konflikten på ett sådant sätt att man kan anse att det har varit ett folkrättsbrott, säger Hanna Lemoine.

Anledningen till att brotten lagförs i Sverige är att den tilltalade efter brotten, i september 2013, har ansökt om och beviljats permanent uppehållstillstånd i Sverige.