Omdömeslös Viggenpilot riskerar flera års fängelse

Idag inleddes rättegången mot den viggenpilot som för tre år sedan på F16 i Uppsala flög så nära över en grupp åskådare att flera av dom fick svåra brännskador och kastades iväg av jetstrålen. Piloten är nu misstänkt för grovt vållande till kroppsskada.

En av dom åskådare som skadades allvarligast var en italiensk pilot och han vittnade om att piloten flög mycket lågt.

- Han flög säkert lägre än tio meter över marken. Jag har aldrig sett någon flyga så länge så lågt och särskilt på en dag då det var så varmt som det var den dagen.

Att det var en varm sommardag som de åtta åskådarna skadades av det lågtflygande viggenplanet, tre av dom allvarligt, kan vara viktigt i sammanhanget. När det är varmt ute så har flygplan inte samma lyftkraft som de har när det är kallt, något som den nu åtalade piloten borde ha känt till. Men framförallt så gjorde piloten också fel när han svängde av för att lågsniffa över den lilla kulle vid sidan av startbanan där de åtta åskådarna stod, anser åklagare Gunilla Strömblad.

Piloten som nu står åtalad riskerar flera års fängelse om han skulle fällas. Han anser inte att han är skyldig till brott även om han erkänner att han gjort fel. Den italienska flygkollegan som stod på marken sa i sitt vittnesförhör att händelsen visade prov på extremt dåligt omdöme.

Kontakta reporter marcus.hansson@sr.se