Attentat mot premiärminister i Somalia

En bombexplosion i Somalia huvudstad Mogadishu dödade minst tio personer och skadade många fler. Attentatet var riktat mot den nyvalde premiärministern som gjorde sitt första besök i huvudstaden

Premiärminister Ali Mohammed Gedi hade precis börjat tala inför en folkmassa på en stadion i Mogadishu, då troligtvis en handgranat landade några meter från honom och exploderade.

Döda och skadade fördes till de bristfälliga lokala sjukhusen och tusentals åhörare flydde från stadion.

Första besöket
Detta var den nyvalde premiärministerns första besök i Mogadishu efter fredsavtalet i Somalia i höstas. Huvudstaden som styrs av lokala krigsherrar räknas som alltför farlig.

Samma dag som premiärministern reste till Somalia, träffade jag exil-regeringen som finns i Nairobi, i grannlandet Kenya, liksom hela det somaliska parlamentet.

Då förklarade den vice kommunikationsministern, svensktalande Abdikafi Maalim Hassan, att det finns starka krafter i Mogadishu som inte vill ha dit regeringen.

– Idag finns folk som lever i Mogadishu och de vill ha fred, de vill inte ha regeringen.

Huvudstaden i ruiner
Mogadishu är sönderskjutet och i ruiner och uppdelat mellan olika krigsherrar som har sina privata miliser.

Hälften av krigsherrarna ingår nu i regeringen och har lovat avväpna sina milisstyrkor. Men hälften av milisen styrs av andra, till exempel privata affärsmän, som kontrollerar flygplats och hamn. Så länge dessa motsätter sig en fred och en regering, så vill ingen lämna ifrån sig vapnen.

Premiärministern, som oskadd undkom attentatet, bedyrade dock att fredsprocessen skall fortsätta.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se