Svensk vodka marknadsförs i Kina

Svenska staten storsatsar på att sälja sprit i Kina. För statliga Vin & Sprit är Kina sedan ett år tillbaka den största marknaden i Asien och nu är målsättningen att exporten till Kina ska gå om USA, som är den största marknaden i dag.

Forskaren Björn Kjellgren som är expert på kinesisk alkoholtradition, har tittat på hur Absolut marknadsförs i Kina.

– I reklamen spelar man på suget efter det internationella, fina och västerländska. Med glassiga barmiljöer och unga vackra utlänningar som står där och dricker.

Statliga Vin & sprit ska försöka få kineser att dricka mer svensk vodka.

Absolut är redan stort i Kina, men nu ska det bli ännu större. Kina är till exempel det enda landet som fått en hemsida som inte är på engelska utan på kinesiska.

Vodka = lycka
I marknadsföringen blandas internationella barmiljöer med svensk ren natur och kinesiska traditioner. I Kina ska vodka förknippas med lycka, förklarar Björn Kjellgren.

– Det första tecknet i vodka på kinesiska uttalas på samma sätt som tecknet för lycka. ”Här kommer vodkan, här kommer lyckan”, är faktiskt slagordet.

Men för många kineser är vodka någonting helt nytt. Den traditionella kinesiska spriten har en kraftigare, mer kryddstark smak. Dessutom är importerad sprit väldigt dyr för de allra flesta i Kina.

Men marknadsföringen riktar sig alltså till en ung, internationell elit. I och med att Kina växer så växer eliten.

Kraftigt ökad försäljning
Vin & Sprits försäljning i Kina har ökat kraftigt de senaste åren. Det berättar Anders Berggren som är marknadsansvarig för Asien på Vin & Sprit.

– Det går väldigt bra. I snitt har den fördubblats varje år. Det kan inte fortsätta så hur länge som helst, men vi hoppas på högre tillväxttakt under de närmaste åren i alla fall, säger han.

När säljer ni mer vodka i Kina än i USA som är er största marknad idag?

– Om 15 år.

Varför ska statliga Vin & sprit sälja vodka i Kina?

– Vårt uppdrag är ju att utveckla varumärket och produkten Absolut vodka så mycket vi kan. Vi är ett kommersiellt företag och Kina är en marknad som har öppnats upp under senare år och där det finns ett stort intresse för Absolut.

Och samtidigt som Absolut ska lära kineser att dricka vodka så satsar Kinas största vinhus på att slå sig in på den europeiska marknaden. Inom tio år ska de vara bland de tio största vinhusen i världen. Björn Kjellgren förklarar taktiken.

– Vad man gör nu och det gör man i Sverige också – det är att man skjutsar runt folk bland Kinarestaurangerna och säljer kinesiskt druvvin till dem, så att de kan ha det på menyn vilket naturligtvis ser fint ut. Sedan kan man förhoppningsvis skapa en marknad hos dem som har druckit det här vinet på restaurangerna, säger Björn Kjellgren.

Jonas Ohlin, Ekonomiekot
jonas.ohlin@sr.se