Serbien och Kroatien frias från folkmord

1:53 min

Internationella domstolen i Haag anser att varken Serbien eller Kroatien gjorde sig skyldiga till folkmord under krigen i forna Jugoslavien.

De första anklagelserna till Internationella domstolen om folkmord i kriget mellan Serbien och Kroatien lades fram redan 1999, men det är först nu som domstolen kommit med sitt utlåtande.

Det går alltså ut på att varken Serbien eller Kroatien kan sägas ha genomfört folkmord.

Militären på bägge sidor har visserligen begått omfattande övergrepp, säger domstolen. Men det finns inte tillräckliga bevis för att tala om folkmord, det vill säga försök att utplåna en hel folkgrupp.

Utslaget var egentligen det väntade, men till exempel Kroatiens premiärminister, Zoran Milanovic sade efteråt att han var bestört över domstolens beslut.

Kroatiens anmälan gällde vad som hände i samband med att serbiska styrkor belägrade och sedan intog staden Vukovar 1991, runt 1 000 civila dödades och mer än 20 000 kroater tvingades lämna staden.

Den serbiska motanmälan handlade om Kroatiens offensiv i Krajina-området 1995 när, enligt anmälan, 200 000 serber tvingades fly.

De kroatiska militärer som ledde den operationen har tidigare frikänts, och även nu säger Internationella domstolen att Kroatien inte gjorde sig skyldigt till folkmord, liksom alltså inte heller Serbien när det gällde Vukovar.

Däremot har domstolen tidigare förklarat att massakern i Srebrenica utgjorde folkmord, då mördades uppemot 8 000 bosniaker av bosnienserbiska trupper.

Kriget mellan Serbien och Kroatien skördade omkring 20 000 dödsoffer. Totalt i striderna i det forna Jugoslavien i början av 1990-talet dödades mer än 100 000 människor i vad som är det mest omfattande kriget i Europa sedan andra världskriget.