#missbruksvard

Skulle få vård - Anneli dog på behandlingshem

5:43 min

På Statens Institutionstyrelses (SiS) hem ska tvångsomhändertagna missbrukare få hjälp och skyddas mot sitt eget missbruk. Men Anneli, 49, dog på Fortunagården i Värnamo av en förmodad överdos.

Här kan du höra hela reportaget, du kan också ladda ner det som podd!

Inom den statliga missbruksvården på Fortunagården i Värnamo är det lätt att få tag i knark – trots att det är just det de intagna ska skyddas från. Det visar en granskning som P4 Jönköping gjort.

Förra året dog dessutom en tvångsvårdad kvinna av en förmodad överdos inne på hemmet.

Britt-Marie är en trött mamma till en dotter som dött efter över 30 år som missbrukare av tunga droger – hon visar bilder från begravningen...

Jag såg henne nu i kistan, för jag ville det nu när jag inte sett henne på så länge. Jag såg på henne, trots att de hade målat och grejat med henne, att hon var sliten. Hon hade verkligen kämpat...

Britt-Maries dotter Anneli klev in på Statens institutionsstyrelses behandlingshem Fortunagården i Värnamo i slutet av november förra året. Hon var 49 år – sliten, trött och hungrig.

Anneli hade själv ringt och bett att få komma tillbaka efter nio dagar på rymmen. Hon var tvångsomhändertagen enligt lagen om vård av missbrukare, LVM, eftersom hon varit på väg att knarka ihjäl sig. På Fortunagården skulle hon alltså skyddas från drogerna.

På kvällen satt hon i en soffa och somnade, med kroppen som en fällkniv med huvudet på bordet. Så sov hon sedan hela natten. Klockan sex på morgonen gick hon upp och rökte - tog en banan, gick in på sitt rum, stängde dörren om sig. Fem timmar senare hittades hon död på sin säng.

Sedan Anneli avlidit, hittade polisen tre saker på hennes rum på Fortunagården som absolut inte ska få finnas där: heroin, en bränd foliebit och en tändare. Hon dog på intagningsavdelningen, där övervakningen ska vara särskilt grundlig.

– Det tycker jag bara är tragiskt, säger Annelis mamma Britt-Marie.

Bara någon dag efter att Anneli dött fick P4 Jönköping samtal om Fortunagården. Flera personer ville att det ska komma fram hur det går till där.

Det visar sig att Fortunagården under 2014 blev anmäld till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, flera gånger av både anhöriga och intagna. I en av anmälningarna radade flera kvinnor upp allvarliga brister i vården. De avslutade med att skriva att de är rädda att någon kommer att dö om ingen tar tag i situationen. Stina är en av dem som skrivit under brevet:

Jag fick själv in, via ett besök, under bordet. Där var personal med men hon var inte speciellt observant utan satt mest för sig själv. Om jag ska vara ärlig så har jag inte knarkat så mycket  som jag gjort under den här tiden, berättar Stina om sin tid på Fortunagården.

Stinas kommun har betalat flera tusen kronor per dygn för att hon ska kunna bli fri från knarket på Fortunagården. Flera kvinnor som vårdas och har vårdats där, berättar samma historia för P4 Jönköping.

Precis som Stinas kommun betalat över 100 000 kronor per månad för vården av Stina, har Göteborgs kommun betalat samma summor för Anders dotter som är under tvångsvård på Fortunagården. Hon var hemma på permission ren från drogerna, men fick ett återfall när hon kom tillbaka till institutionen.

– Hon hade inte tagit något när hon var hemma, men när hon kom tillbaka dit var det droger inne. Hon fick ett återfall och så började det om igen, berättar Anders.

– Min första tanke när hon blev omhändertagen var: vad skönt, nu är hon i alla fall i trygga händer. Sedan ändrades det ganska fort. Det värsta var att det blev återfall efter återfall. Jag kan inte få in i min skalle att det ska kunna vara så.

Flera i Personalen på Fortunagården i Värnamo berättar om ett mycket pressat läge. Ingen vill vara med med sitt rätta namn och röst.

Det är många som slutar och sjukskriver sig och så vidare.

De flesta som är här har knark. Antingen har de med sig det in eller så får de tag på det under tiden de är här. Det är för lite folk.

På ett sätt är jag inte förvånad över att folk har dött, stället har gått utför senaste halvåret.

Under i stort sett hela förra året var det fler kvinnor inskrivna än vad Fortunagården har platser för. Det finns 17 vårdplatser, men när det var som värst – i november samtidigt som Anneli dog – var det 25 kvinnor inskrivna. Det har till och med hänt att någon sovit på en madrass på toaletten.

Det visar sig också att nästan var femte anställd är långtidssjukskriven. Dessutom har flera sagt upp sig, en del på grund av hot och våld.

Statsanställdas Fackförbund, ST, har slagit larm om läget inom den svenska institutionsvården för missbrukare. Ändå tycker också Laila Siljedahl, som är verksamhetschef på Fortunagården, att det fungerar.

– Det är säkert sant att det förekommer droger här, det här är personer med missbruk som har som sitt största bekymmer att de tar droger. Vi jobbar med att se till att de inte tar in droger här, men även på en sluten tvångsvårdsenhet så är det så att man gör besök utanför institutionen och det förekommer att det kommer in droger här och då gör vi allt för att ta bort det igen.

– Jag tycker Fortunagården är en bra verksamhet för personer med missbruk. Det här handlar om svårt, svårt sjuka kvinnor med svårt och tungt missbruk bakom sig, säger Siljedahl.

Samtidigt har en person dött och du sade redan då att du bedömde att det gått enligt rutinerna. Håller du fast vid det?

– Vi har tagit emot den här kvinnan på ett vanligt sätt när hon kom hit dagen innan och gjort enligt de rutiner vi har. Jag ser inte att vi kunnat göra något annorlunda.