Drönare nya motivet på afghanska mattor

2:36 min

I Afghanistan har en tradition funnits alltsedan kriget mot Sovjetunionen att väva mattor med krigsmotiv - och nu när krigsföringen ändrats har också motiven gjort det. För första gången syns drönare på mattorna.

– Jag fick tre mattor med drönare på som verkade vara vävda av samma grupp av människor.

När mattsammlaren och handlaren Kevin Sudeith öppnade en försändelse mattor vävda av afghanska flyktingar i Pakistan innan nyår fick han se ett motiv han aldrig sett förut - drönare, det vill säga förarlösa flygplan, som blivit en del av livet i regionen.

Mattor med krigsmotiv har blivit heta på marknaden bland samlare i Europa och USA, och traditionen stammar från Afghanistans krig mot Sovjet på 1970-och 80-talet. Jan-Inge Bengtsson, expert på mattor och engagerad inom svenska afghankommiten stötte på dem i slutet av 80-talet när han var i Kabul

– Det var stridsvagnar, flygplan och Muhajedins (afghanska krigare) utrustade med kalashnikovs.

På mattorna blandas traditionella mönster som använts under århundranden tillsammans med de moderna motiven, nåt som fascinerar samlare som till exempel Kevin Sudeith.

– De gamla mönstren ger de nya motiven ett spännande sammanhang.

Redan för 20-30 år sedan var det västerlänningar som till exempel hjälparbetare som var målgruppen för de här mattorna. Och motiven har ändrats med tiden, när Jan-Inge Bengtsson besökte Afghanistan efter terroratentatet mot World Trade Center syntes flygplan på väg mot tvillingtornen på mattorna.

Och intresset för mattorna har ökat.

– Det finns speciella sajter för krigsmattorna där samlare kan köpa dem, och de har blivit mer efterfrågade och dessutom har de utvecklats med fler motiv.

Ett av de nya motiven är alltså drönare. De senaste tio åren har tusentals attacker utförts i Afgahnistan och Pakistan av brittiska och amerikanska drönare enligt stiftelsen New America.

Jan-Inge Bengtsson har aldrig tidigare hört talas om mattor med drönare på.

– Men det förvånar mig inte. De här mattorna har blivit ett slags tidsdokument som kommenterar händelserna i Afghanistan.