
Minister lovar lag om rätt till heltidsarbete
Jämställdhetsminister Jens Orback ser det som ett stort misslyckande om det inte blir någon lagstiftad rätt till heltid före nästa val. Diskussionen om deltid och rätt till heltid har pågått under många år men nu ska det vara slutpratat, menar han.
– Vi ska nå fram till rätten till heltid och möjlighet till deltid och når vi inte de mål vi har satt upp, då har vi misslyckats, säger Jens Orback.
Vad händer då efter valet om ni inte har lyckats få ihop en sådan här lagstiftning?
– Ja det är väljarna som avgör vad som händer med oss och om man inte når de mål man sätter upp, ja då har man inte förbättrat sin situation, om man säger så.
Det är ett löfte?
– Det var en målsättning som vi satte upp och har vi inte nått den, då har vi misslyckats.
Rätt till heltidsarbete
Innan valet 2006 ska det finnas en lagstadgad rätt till att arbeta heltid, säger jämställdhetsminister Jens Orback idag. Han ser det som en mycket viktig jämställdhetsfråga, men samtidigt har den stötts och blötts i åratal.
– Att det har tagit så lång tid tror jag är svårt, det är svårt arbetsrättsligt, säger han.
För fyra år sedan tog den socialdemokratiska kongressen beslut om laglig rätt till heltid, frågan finns också med i 121-punktsprogrammet med samarbetspartierna vänsterpartiet och miljöpartiet. Även statsminister Göran Persson gjorde en poäng av heltiderna, när han vände sig till kommunalarbetarna i sitt första majtal i Malmö.
– Heltidsjobb om det är så att man vill ha ett heltidsjobb. De som vill ha det ska få det. Annars klarar vi inte framtida rekrytering av den personalgrupp som mer än någonting annat är trygghet för vanligt folk, kommunalarbetarna.
Störst problem inom kommunala sektorn
Det är ju framförallt inom kommunal sektor som problemet med deltidstjänster som inte blir heltider finns.
– Det finns väldigt många kvinnor idag som inte klarar sin egen försörjning beroende på att man inte får jobba den sysselsättningsgrad som man önskar och har behov av, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn.
Men hur skulle de känna sig om det inte blev någon lagstiftning innan valet som nu Jens Orback och statsministern pratar om?
– De skulle bli fruktansvärt besvikna och jag tror att många kvinnor skulle tyvärr avstå att rösta, säger Ylva Thörn.
Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se