Trafikkaos vid Centralen i Malmö

Centralplan vid Centralstationen i Malmö har blivit en ännu stökigare plats efter att Citytunnelbygget inleddes. Bussar ska samsas med taxibilar, gående och cyklister, och de senaste dagarna har flera olyckor inträffat på platsen.

Störst problem är det för den överetablerade taxibranschen, som nu har fått ännu mindre plats att hålla till på.

- Massor med bussar, taxitrafik och privatbilister som till och med kör mot enkelriktat. Det är helt enkelt kaos, säger taxichauffören Martin Güler.

Inför bygget av citytunneln i Malmö har baksidan av Centralstationen stängts av. Där hade taxi tidigare möjlighet att både plocka upp och lämna kunder. Men idag är man hänvisade till Centralplan där man alltså delar utrymme med en mycket omfattande busstrafik.

Flera vi talat med är oroade över säkerheten för framförallt gångtrafikanterna vid rusningstrafiken. Trafiksituationen blir inte mindre komplicerad av att det råder nåt som närmast liknar vänstertrafik på centralplan.

Men den största delen av problemet har inte alls med själva byggandet att göra, eller Centralplan som område, utan med den mycket stora överetableringen på taxiområdet i Malmö. Det är något av djungelns lag som råder vilket också påverkar trafiksäkerheten.