Socialistledare mobiliserar för franskt ja till EU-författningen

Socialistledare från hela Europa, däribland Margot Wallström, mobiliserar nu för att övertyga fransmännen om att de ska rösta ja till den nya EU-författningen den 29 maj.

På tisdagen möttes över hundra europeiska socialistledare i Paris.

”Ett nej vore en stor olycka”
Den tidigare danske statsministern, Paul Nyrup Rasmussen, som numera leder socialisterna i Europaparlamentet och som vet att Danmark står på tur den 27 september är orolig för ett franskt nej.

– Det vore en stor olycka. Jag har tillbringat halva mitt liv i Frankrike. Men jag tror det blir ja. Jag märker att folk har börjat lyssna nu, säger Paul Nyrup Rasmussen.

Efter 23 opinionsmätningar, som alla pekat på ett nej till EU-författningen här i Frankrike, så har det nu över helgen kommit några som ger ja-sidan en knapp seger.

En tredjedel av fransmännen har inte besämt sig
Det franska socialistpartiets ledare Francois Hollande anlände till partikamraterna med glatt humör. Nejsägarna är fortfarande alldeles för många, utbrister han, men en tredjedel av fransmännen har inte bestämt sig och det är dem vi ska fånga in.

Nere i salen Lamartine i franska nationalförsamlingen drar gruppledaren för de franska socialisterna upp riktlinjerna. Med är också EU:s grand old man, Jacques Delors, som säger att han hoppas att han inte har satsat år av sitt liv för ingenting.

Kampanjmötet är på sluttampen när EU-kommissionären Margot Wallström dyker upp direkt från Bryssel.

Vad kan du göra för den franska valkampanjen?

– Ja det får vi se det vet jag inte ännu, hjälpa till med mina bästa argument helt enkelt.

Vilka är det?

– Jag tycker att det här ger oss ett mer demokratiskt, öppet och effektivt EU. Framförallt så har de nya medlemmarna fått vara med och bestämma vilka värderingar som ska ligga till grund för samarbetet framöver.

Vad händer om de röstar nej?

– Det kan ju ingen veta, det är klart att det kommer skicka en negativ signal till resten av EU:s länder och till resten av världen men samarbetet är ju så starkt ändå så att det tror jag nog vi kommer att klara det också, säger socialdemokratiska EU-kommissionären Margot Wallström.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se